Avem puţine cazuri cu tulpina din Marea Britanie deoarece se fac puține analize. România nu îşi permite testarea secvenţială

Avem puţine cazuri cu tulpina din Marea Britanie deoarece se fac puține analize. România nu îşi permite testarea secvenţială

Omenirea încă mai caută metode prin care să se apere, însă noul coronavirus a evoluat, iar noile tupini ale virusului se răspândesc mai repede. România nu îşi permite testarea secvenţială ca să le poată depista. 

Provocarea oamenilor de ştiinţă este acum aceea de a depist noile tulpini de COVID-19, iar asta se face prin tehnici de laborator complexe și costisitoare. Odată cu apariția noilor tulpini, lumea medicală de pe tot mapamondul a făcut un pas înapoi în lupta cu pandemia. Formele noi ale virusului sunt mult mai contagioase și virulente, iar descoperirea lor este dificilă, arată o analiză Digi24

Și nu e doar greu să afli cu ce formă a virusului te lupți, ci și costisitor. Medicii nu pot descoperi în urma unui simplu test PCR dacă au de-a face cu o mutație a SARS-CoV-2, așa că e nevoie de analize complexe. În România, procedura se face în puține laboratoare, deși Comisia Europeană recomandă ca între 5 și 10% din testele pozitive să fie secvențiate. Doar că țara noastră nu-și permite deoarece laboratoarele sunt puține și costurile, mari. 

"Virusul încearcă să se adapteze. În momentul în care se adaptează se modifică astfel încât să supraviețuiască. S-a modificat, a reușit să supraviețuiască, organismul a pierdut, virusul a câștigat, dar a ieșit un virus mai puternic. Cu cât se va transmite la mai multe persoane, cu atât va da forme diferite și tulpini diferite care pot aduce o direcție de evoluție total neprevăzută și dramatică a acestei pandemii.", declară Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta. 

Până acum, în România a fost depistată doar tulpina din Marea Britanie, din cele câteva care circulă deja mai peste tot în lume. Deși specialiștii spun că este cu până la 70% mai contagioasă, la noi au fost descoperite puține cazuri. Și nu pentru că ar fi puține, însă nu sunt identificate, deoarece se fac puține analize.

În realitate asistăm la o transmitere comunitară cu tulpina din Marea Britanie, spun medicii. Drept dovadă, mai multe din cazurile depistate în România sunt fără istoric de calatorie.  

Comenteaza