Avem urgențe 24 de ore, la Clujana

Avem urgențe 24 de ore, la Clujana
Compartimentul de urgențe permanente de la Spitalul Municipal, cunoscut drept Spitalul Clujana, funcţionează non-stop, începând din această săptămână. De pacienţi se vor ocupa cinci medici specialişti (unul se află în concediu de maternitate şi va reveni în curând, n.red.) şi doi colaboratori externi care vor face de gardă.

Secția de urgențe exista şi până acum, dar funcționa doar opt ore pe zi; după ora 15, pacienții erau văzuți de medicii de gardă de pe secții, care însă aveau și alte atribuții. Spitalul Municipal se află în subordinea Primăriei. 

"Pacienţii care sunt duşi cu ambulanţa merg la UPU, iar de acolo unele cazuri sunt direcţionate către noi. La compartimentul de urgențe permanente de la Spitalul Clujana mai vin pacienţii obişnuiţi ai spitalului sau persoane care se ni se adresează nouă direct", a explicat Nicolae Constantea, managerul Spitalului Clinic Municipal Clujana. 

ZIUA de CLUJ scria, în august 2017, că ideea de prelungire a programului pentru compartimentul de urgențe a fost enunțată într-o ședință de consiliu local din 2015, de liberalul Radu Moisin, care face parte și acum din consiliul de administrație al spitalului. Proiectul prevedea angajarea de personal de specialitate. S-au scos la concurs nu mai puțin de 69 de posturi în cadrul spitalului, dintre care cinci urmau să fie ocupate de specialişti în urgenţe. Ceilalţi erau radiologi, chirurgi, asistenţi, infirmieri, registratori medicali, brancardieri şi îngrijitori de curăţenie. Toate posturile s-au ocupat din prima parte a anului trecut, dar nu şi cele de la urgenţe, unde s-au găsit, după două concursuri, numai trei medici din cinci. Abia în vara anului 2017 s-au ocupat celelalte două posturi de medic. Culmea, două doamne doctor au intrat în concediu de maternitate și, astfel, urgențele au rămas în stand-by.

În august, una dintre mămici a anunțat că se întoarce la muncă. Cu patru medici specialiști, secția poate porni la drum, a decis Consiliul de Administrație a Spitalului Municipal. "Pentru ture de 24 de ore este nevoie de cel puțin cinci medici de urgență, dar cei de la Clujana vor fi ajutați și de rezidenți externi. În felul acesta, vor putea face față până se întoarce și cea de-a doua mămică", spun sursele ZIUA de CLUJ.

Cei doi medici angajați în această vară sunt absolvenți de UMF Cluj, o femeie și un bărbat. El a lucrat o vreme la Satu Mare, iar acum a revenit la Cluj.

4

milioane de lei se duc anual, suplimentar, din bugetul municipiului, pentru salariile celor 69 de persoane angajate pentru permanentizarea secţiei de urgenţe a Spitalului Clinic Municipal.

În 2014 şi 2015, Primăria a investit în Spitalul Clujana, din bugetul local şi din fonduri europene, 13 milioane de euro, bani care s-au dus către cumpărarea de aparatură medicală performantă. În 2016, Spitalul Clinic Municipal avea alocată suma de 11,5 milioane de lei, cu 2 milioane de lei mai mult decât în anul 2015. Circa 3 milioane de lei erau dedicaţi cumpărării unui angiograf, 800.000 de lei pentru cumpărarea de ventilatoare în secţiile de terapie intensivă şi 600.000 de lei pentru dotările saloanelor din spital. Alocarea pe 2017 pentru spital, din bugetul local, este de 82.427.000 de lei.

 

Comenteaza