Avertismentul unui medic: "Dacă nu-ţi faci timp pentru sănătatea ta, vei fi nevoit să-ţi faci timp pentru boala ta!"

Avertismentul unui medic: "Dacă nu-ţi faci timp pentru sănătatea ta, vei fi nevoit să-ţi faci timp pentru boala ta!"

Medicul Virgil Musta atrage atenţia asupra importanţei factorilor de risc în cazul infectării cu noul coronavirus şi îi îndeamnă pe oameni să-și evalueze starea de sănătate și le propune un chestionar în acest sens.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

"Dacă nu-ţi faci timp pentru sănătatea ta, vei fi nevoit să-ţi faci timp pentru boala ta! Pe tot parcursul acestei pandemii, cel mai rău au avut de suferit (forme grave sau chiar decese) cei care aveau aşa-numitele ”comorbidităţi”, adică boli cronice sau alte afecţiuni pe care unii nici măcar nu ştiau că le au, unii netratându-le deloc până acum, iar acest lucru i-a făcut mult mai vulnerabili şi în faţa viruslui SARS Cov-2.  Virusul a aterizat practic pe un teren prielnic pentru el (un organism slăbit de diverse boli) şi a contribuit direct şi la amplificarea problemelor specifice fiecăreia dintre problemele de sănătate deja existente", transmite medicul Virgil Musta, într-un mesaj postat pe Facebook.
 
Acesta atrage atenția că bolile cronice se tranformă în "factori de risc asupra sănătăţii, calităţii şi duratei vieţii noastre", de aceea este important să ne păstrăm sănătatea, iar dacă avem vreo afecțiune să încercăm să o ținem sub control.
 
"Toate aceste boli cronice, odată instalate, (împreună cu alte elemente biologice specifice ce nu pot fi influenţate, dar care au anumite caracteristici de care trebuie ţinut cont - vârstă, sex etc), se transformă pentru fiecare în factori de risc asupra sănătăţii, calităţii şi duratei vieţii noastre. Chiar dacă sunt medic şi sunt obişnuit să tratez oamenii, am promovat şi explicat dintotdeuna importanţa prevenţiei. Acum în pandemie, mai mult ca niciodată, s-a dovedit cât de important este să ne păstrăm un organism sănătos şi echilibrat, fie pentru a evita bolile cronice, fie prin controlul atent şi periodic al acestora", explică medicul.
 
Virgil Musta prezintă o platformă care conţine un chestionar al factorilor de risc, un instrument cu caracter informativ.
 
"Primul pas este înţelegerea factorilor personali de risc, iar apoi sunt câteva acţiuni specifice, de multe ori foarte simple, dar care vă pot feri de mari probleme în viitor. Medicul de familie este cel care vă evaluează, vă determină profilul de risc şi vă explică măsurile ce pot fi luate, de fiecare în parte. De asemenea, un instrument cu caracter informativ, ce poate fi folosit pentru trecerea în revistă a riscurilor personale şi a unor recomandări specifice, este şi CHESTIONARUL FACTORILOR DE RISC pe care îl găsiţi pe platorma citydoctors.ro şi care poate fi completat după înscrierea pe platformă, intrând aici", mai scrie medicul.
 
Musta subliniază că acest chestionar nu înlocuieşte consultul medicului.
 
"Completarea acestui chestionar nu înlocuieşte consultul şi evaluarea făcute de medicul de familie şi de către medicul specialist, recomandările lor sunt cele de care trebuie ţinut cont înainte de a întreprinde orice acţiuni. PAŞII MICI ne pot scăpa de PROBLEME MARI! Multă sănătate vă doresc!", conchide Virgil Musta.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza