Baciu: Numărul solicitărilor pentru certificatele COVID a crescut chiar şi cu 8.500%

Baciu: Numărul solicitărilor pentru certificatele COVID a crescut chiar şi cu 8.500%

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu susţine că, din cauza unui fake news referitor la certificatele COVID, sute de mii de persoane au cerut reemiterea certificatelor verzi.

Andrei Baciu, fost preşedinte al Comitetului de coordonare a vaccinării, a făcut, luni seară, radiografia unui fake news, referindu-se la mesajele referitoare la emiterea certificatelor COVID doar până la o anumită dată. Potrivit acestuia, mesajele primite de foarte multe persoane în ultima perioadă au determinat 300.000 de persoane să reemită certificatele verzi.

”Cum arată radiografia unui fake news? Care îi este impactul? Imaginea de mai jos ilustrează perfect impactul mesajelor pe care foarte mulţi dintre noi le-am primit”, a transmis, luni seară, Andrei Baciu, într-un mesaj pe Facebook.  

Baciu: Numărul solicitărilor pentru certificatele COVID a crescut chiar şi cu 8.500%

”Mesajele transmise în ultimele zile au determinat 300.000 de persoane să-şi reemită certificatele verzi. În numai două zile! În acest caz, acţiunea declanşată a fost una nedăunătoare subiecţilor”, a transmis secretarul de stat.  

Potrivit lui Baciu, până în 25 Iulie, media numărului de certificate emise atingea 2.100 solicitări.  

”În urma propagării extrem de rapide a respectivului mesaj, prin care se sugerează că există un termen limită pentru emiterea certificatelor de vaccinare, peste 300.000 persoane (peste 130.000 în data de 28.07. şi peste 170.000 pe 29.07) au solicitat şi generat documentul care atestă vaccinarea. Rezultatul fake news-ului? Îngrijorarea populaţiei şi încercarea de a destabiliza platforma de emitere a certificatelor”, a mai transmis Baciu.  

Secretarul de stat spune că, în doar două zile, numărul solicitărilor a crescut cu 6.500% şi 8.500%.  

”Din fericire, fake news-ul a putut fi demontat uşor şi printr-o comunicare foarte intensă şi bine organizată, desfăşurată pe parcursul a câteva ore, situaţia a revenit la normalitate. De data asta a fost vorba despre certificate Covid. Acum câteva saptamâni, însă, societatea românească a fost supusă unui fake news care viza aşa-zisa criză a combustibilului, care a generat panică”, a mai transmis Baciu.  

Foarte multe persoane au primit, în întreaga ţară, în 29 iulie, următorul mesaj: “Certificatul COVID-19 poate fi prelungit astăzi până la ora 00.00”.  

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

Comenteaza
loading...