Banalele roşii, o comoară pentru sănătate

Banalele roşii, o comoară pentru sănătate

Ce beneficii vă aduc dacă le consumați cu regularitate.

Roșiile (sau tomatele) sunt considerate, în egală măsură, fructe și legume.  Ele se regăsesc, cu mici excepții, în bucătăriile tuturor popoarelor, dar mai ales în țările mediteraneene.

Pe lângă faptul că îmbunătățesc considerabil gustul preparatelor în care sunt integrate (paste, pizza, ketchup, sosuri, supe, diverse băuturi), tomatele au și multiple beneficii pentru sănătate. 

Roșiile sunt bogate în nutrienți și vitamine – A, C, K, B6, acid folic și tiamină. De asemenea, sunt surse excelente de potasiu, magneziu, mangan, fosfor și cupru. Tomatele conțin fibre dietetice și proteine, precum și licopen, un compus organic care le sporește beneficiile pentru sănătate.

Iată câteva dintre aceste beneficii:

Sunt bogate în antioxidanți – care combat acțiunea radicalilor liberi. Licopenul din tomate luptă împotriva cancerului (în special a celui de prostată, col uterin, stomac și rectal).
Sunt bogate în minerale și vitamine. O singură roșie poate oferi aproximativ 40% din necesarul zilnic de vitamina C. Așa cum spuneam mai sus, roșiile sunt bogate și în potasiu, care joacă un rol vital în menținerea sănătății sistemului nervos, iar fierul este esențial pentru menținerea circulației normale a sângelui. Vitamina K, care este importantă pentru coagularea sângelui și controlul sângerării, se găsește, de asemenea, în abundență în tomate.
Protejează inima. Licopenul are un efect protector împotriva bolilor cardiovasculare, iar consumul regulat de roșii duce la scăderea colesterolului și a trigliceridelor din sânge.
Atenuează efectul nociv al țigărilor. Doi acizi care se găsesc în tomate luptă eficient împotriva nitrozaminelor, principalele substanțe cancerigene care se găsesc în țigarete.
Îmbunătățesc vederea. Vitamina A ajută la prevenirea orbirii nocturne și a degenerării maculare. O mulțime dintre problemele de vedere sunt generate de efectul nociv al radicalilor liberi, iar vitamina A , care este un puternic antioxidant, poate ajuta la prevenirea acestora.
Stimulează digestia. Tomatele păstrează sistemul digestiv sănătos, prevenind atât constipația, cât și diareea. De asemenea, contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
Scad riscul de apariție a hipertensiunii arteriale. Acest lucru se datorează nivelului crescut de potasiu pe care îl conțin tomatele.
Ajută la menținerea sănății pielii, a dinților, oaselor și părului. De asemenea, aplicarea sucului de roșii direct pe piele stimulează vindecarea arsurilor solare.

Previn infecțiile tractului urinar. Datorită conținutului ridicat de apă, roșiile sunt un diuretic natural și ajută la eliminarea toxinelor din organism, a excesului de apă, sărurilor, acidului uric și a unor grăsimi.

Sursa: doctorquinn.ro

 

Comenteaza