Un nou record de incidență în Cluj-Napoca. Boc: "Am atins Everestul pandemiei"

Un nou record de incidență în Cluj-Napoca. Boc: "Am atins Everestul pandemiei"

După ce ieri Cluj-Napoca a înregistrat o ușoară scădere a incidenței de infectare cu noul coronavirus, astăzi a atins un nou record al pandemiei.

Întrebat la ZIUA LIVE despre situația pandemică a municipiului Cluj-Napoca, unde incidența cazurilor de COVID a atins un nou record - 37,45 la mie, primarul Emil Boc spune că "acum am atins Everestul", făcând referire la "Everestul Omicron", pe care îl anunța cu aproape o lună în urmă.

''Eu cred că am atins Everestul...viața are surprize, acum putem spune că s-a înfipt steagul pe Everestul pandemiei și de aici încolo mă aștept la scăderi ușoare, faza asta de dinți de fierăstrău. Așa cum am anticipat în urmă cu aproape o lună, în jurul datei de 15 februarie începem să scădem serios, pana atunci vom avea dinții de fierăstrău - creșteri și scăderi ușoare, deci cred că intrăm în panta descendentă'', a declarat primarul Emil Boc.

Edilul a explicat și de ce a ajuns Clujul să aibă una dintre cele mai ridicate rate de incidență. 

''Numărul mare de cazuri se explică și prin numărul mare de testări și prin faptul că populația adevărată a Clujului este mult mai mare decât cea de 336.000 la care ne raportăm. Sunt cel puțin 50.000 de oameni care lucrează în Cluj și care nu sunt în evidența oficială a populației, dar dacă se infectează sunt înregistrați la Cluj pentru că lucrează la Cluj'', a mai spus Boc.

Primarul a vorbit și despre importanța vaccinării pentru a evita o formă gravă de boală în caz de infectare, dar și ca mod de accelerare în ridicarea măsurilor restrictive .

"Rămân la premisa că dacă ești vaccinat cu toate cele trei doze sau măcar cu două ai șanse mari să nu faci complicații. Asta este diferența la boală - dacă nu ești vaccinat poți să ai și căile respiratorii profunde afectate, dacă ești vaccinat se face o formă mai puțin gravă. Iar, dacă ați văzut că multe țări occidentale încep să renunțe la restricții este pentru că se bazează pe faptul că au un grad foarte mare de vaccinare, spun: dacă avem 70-90% populație vaccinată, chiar dacă intervine o formă de infectare, nu va fi gravă, COVID-19 devine o gripă sezonieră, fără aglomerarea spitalelor. Și înspre asta ne vom îndrepta și noi, ușor dar sigur, spre transformarea ei într-o gripă sezonieră, dar, din nefericire, noi, ca de obicei, plătim un preț mai grav și mai dur pentru că nu am făcut-o prin vaccinare, ci prin imunizarea naturală, cu riscurile aferente, de a avea oamenii în spitale", a afirmat edilul.

Comenteaza