Campanie de donare de sânge la Cluj, înainte de Crăciun: "Fii erou, fă un cadou!"

Campanie de donare de sânge la Cluj, înainte de Crăciun: "Fii erou, fă un cadou!"

Studenții mediciniști au organizat o campanie națională de donare de sânge în 36 de orașe, printre care și Cluj-Napoca.

În scopul încurajării donării de sânge, proiectul „Donează Sânge, Fii Erou!” al Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România organizează în perioada 5-16 decembrie o campanie națională de donare de sânge la Centrele de Transfuzie Sanguină din România și la Centrul de Transfuzie Sanguină Chișinău.

"Lipsa de sânge din spitale continuă să fie o importantă problemă cu care se confruntă sistemul medical din România, transfuziile sanguine fiind esențiale pentru pacienții care suferă de boli precum anemii severe, politraumatisme sau diferite forme de cancer. Organizăm această campanie ca să contribuim la creșterea numărului de donatori de sânge și dorim astfel să ne implicăm activ în ameliorarea acestei probleme de sănătate publică.

În cadrul campaniei, voluntarii proiectului - studenți mediciniști și elevi la școli postliceale sanitare - vor fi prezenți la 36 de Centre de Transfuzie din România și la Centrul de Transfuzie Chișinău, asistând personalul și donatorii și oferind premii", transmit organizatorii campaniei.

Astfel, clujenii care doresc să doneze sunt așteptați în perioada 12-16 decembrie, la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj de pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 18, în intervalul orar 07:30-13:30.

În cadrul campaniei, cei care doresc se vor putea înscrie și în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice pentru a ajuta pacienții ce suferă de cancere de sânge, precum leucemii, limfoame sau mieloame.

Pentru a facilita procesul de donare, recomandarea organizatorilor este să vă programați prin aplicațiile BlooDoChallenge sau Donorium.

Cine poate dona și în ce condiții:

-vârsta: 18-60 ani;
-greutate: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;
-pulsul: 60-100 bătăi pe minut;
-să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli
infecțioase, etc.);
-să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
-să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
-să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (dar anticoncepționalele și suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
-să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
-să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);
-să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării.

Campanie de donare de sânge la Cluj, înainte de Crăciun: "Fii erou, fă un cadou!"

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza