Campanie gratuită de testare a memoriei, cu ocazia Zilei Mondiale Alzheimer

Campanie gratuită de testare a memoriei, cu ocazia Zilei Mondiale Alzheimer
Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a anunţat organizarea, în perioada 16-19 septembrie, a unei serii de activităţi menite să sensibilizeze comunitatea clujeană şi instituţiile abilitate cu privire la problematica bolii Alzheimer. Printre ele se numără şi o campanie de testare gratuită a memoriei.

Cu ocazia manifestările desfăşurate în cadrul campaniei "Să nu-i uităm pe cei ce uită", clujenii care vor trece pe parcursul celor patru zile ale evenimentului, între orele 13:00 şi 16:00, prin Piaţa Muzeului, Parcul Central sau pe Aleea Padin vor primi informaţii cu privire la problematica bolii Alzheimer. 

Totodată, cu acest prilej, la sediul Centrului Comunitar Judeţean, situat pe str. Albert Einstein nr. 14, se va organiza vineri  şi o campanie gratuită de testare a memoriei, între orele 9:00 - 12:00. Rolul acţiunii este de a oferi informaţii cu privire la manifestările demenţei în cadrul bolii Alzheimer, precum şi accentuarea importanţei intervenţiei precoce încă de la apariţia primelor simptome.

În fiecare an, pe 21 septembrie, asociaţiile Alzheimer din întreaga lume şi instituţiile cu atribuţii în domeniu se reunesc pentru a marca Ziua Mondială Alzheimer, organizând diferite evenimente dedicate. Tema din acest an al manifestărilor este "Demenţa: Putem reduce riscul?".

În materialele şi activităţile lor, asociaţiile Alzheimer din întreaga lume îşi vor centra atenţia asupra factorilor ce pot preveni sau încetini apariţia demenţei Alzheimer. Scopul este evidenţierea celor cinci fronturi de luptă descoperite de către cercetători pentru amânarea dezvoltării demenţei Alzheimer: stimularea continuă a minţii, menţinerea unui ritm fizic activ, urmarea unei diete echilibrate, menţinerea unei vieţi sociale activă şi efectuarea de controale medicale periodice.

În cadrul Centrului Comunitar Judeţean - Complex de Servicii Comunitare Sociale pentru Copii şi Adulţi Cluj funcţionează, de la 1 iulie, Centrul de recuperare pentru persoane cu demenţă Alzheimer şi alte tipuri de demenţă, a cărui obiectiv principal este încurajarea şi facilitarea îngrijirii acestei categorii de persoane, îmbunătăţirea calităţii vieţii, menţinerea autonomiei lor şi prevenirea agravării situaţiei de dependenţă.

Prin Centrul de Recuperare se oferă gratuit servicii de asistenţă socială, consiliere psihologică, terapii alternative, antrenament cognitiv, kinetoterapie, fizioterapie, hidroterapie, masaj şi grup de suport pentru aparţinători, adoptându-se astfel un model de intervenţie integralist, centrat atât pe bolnav cât şi pe familia acestuia.

Comenteaza