Când ar putea fi activat în UE pașaportul de vaccinare împotriva COVID

Când ar putea fi activat în UE pașaportul de vaccinare  împotriva COVID

Oficialii europeni urmează să discute la sfârșitul acestei luni data de la care ar putea fi introdus la nivelul Uniunii Europene pașaportul de vaccinare împotriva noului coronavirus.

”Urmează ca în a doua jumătate a acestei luni să existe o inițiativă legislativă pe care Comisia Europeană să o prezinte la reuniunea informală de la sfârșitul lunii martie. Este vorba despre un certificat digital care să ateste, sau nu, dacă o persoană este vaccinată. Mai mulți lideri europeni, printre care și cancelarui german, Angela Merkel, și președintele Franței, au subliniat faptul că nu este un instrument prin care oamenii vor fi împiedicați să meargă într-o altă țară. Va fi un certificat standardizat, la nivel european, securizat, pentru a nu putea fi falsificat. O aplicație, probabil pe telefonul mobil. Asta nu înseamnă că cei care nu au fost vaccinați sau nu au acest pașaport digital, nu vor mai avea dreptul să călătorească. Se vor supune unor restricții care există deja. Mai devreme de luna iulie nu văd posibilă introducerea acestuia”, a declarat europarlamentarul Cristian Bușoi, potrivit Antena 3.

La începutul lunii martie, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că luna aceasta Comisia Europeană va prezenta o propunere pentru crearea unui pașaport digital de vaccinare la nivelul Uniunii Europene.

„În privința întrebării despre cum ar putea arăta pașaportul verde digital: vom înainta o propunere legislativă în martie”, a declarat ea într-o conferință cu parlamentari conservatori germani.

Pașaportul digital de vaccinare este așteptat în special de statele care sunt dependente de turism, care doresc adoptarea unui astfel de document pentru a-şi salva sezonul estival.

Comenteaza