Când va fi lansat în România și de unde se va descărca "pașaportul COVID"?

Când va fi lansat în România și de unde se va descărca "pașaportul COVID"?

Secretarul de stat Andrei Baciu a explicat joi procedura prin care românii vor putea descărca certificatele verzi digitale și a spus că România este în grafic în ceea ce priveşte pregătirile pentru eliberarea acestora.

Certificatele verzi digitale vor avea un cod QR şi vor fi folosite la punctele de trecere a frontierei. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Sănătății, certificatul va putea fi descărcat şi va putea fi prezentat la punctul de trecere vamală "fie în format fizic, pe hârtie, fie pe telefonul mobil, sub orice format, pentru că va fi acest cod QR scanat".

"Se lucrează de mai bine de două luni, din punct de vedere tehnic suntem în grafic cu tot ceea ce trebuia să facem până în acest moment. Acest certificat ne va ajuta la nivel european să avem o abordare uniformă. A venit sezonul estival, situaţia epidemiologică s-a îmbunătăţit, graţie vaccinării, astfel că s-au putut ridica diversele restricţii şi s-au intensificat activităţile de turism, care vor veni la pachet cu o creştere a mobilităţii", a spus Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în conferința de presă de la Guvern.

Baciu a precizat că în România va fi folosit modelul de certificat prezentat de Comisia Europeană.

"Cel mai important element este cel dat de codul QR, care va garanta veridicitatea acestui certificat. Acesta este planificat a fi lansat pe data de 1 iulie, la nivel european. Vom avea un web site, o platformă, unde ne vom crea un cont, ne autentificăm, şi pe baza contului creat vom primi pe e-mail un link de unde putem descărca acest certificat, care se referă la trei situaţii - fie la vaccinare, că suntem vaccinaţi, fie la recuperare, la faptul că am trecut prin boală şi acest lucru este certificat de prezenţa unui rezultat RT-PCR pozitiv în trecutul nu foarte îndepărtat, sau a treia posibilitate absenţa infectării în acest moment, dată de un rezultat RT PCR negativ", a mai spus Baciu.

Comenteaza