Canicula, risc de deshidratare! De câtă apă avem nevoie pe zi/ Ce cantitate de lichide trebuie să bea copiii

Canicula, risc de deshidratare! De câtă apă avem nevoie pe zi/ Ce cantitate de lichide trebuie să bea copiii
| Foto: Depositphotos.com

Necesarul de apă nu e același pentru toată lumea, ci depinde de anumiți factori.

Fără hrană, organismul poate supraviețui până la trei săptămâni sau mai mult. Dar fără apă, va muri în doar câteva zile. Mai mult decât atât, un studiu, publicat în eBioMedicine, care a inclus 11.255 de adulți, pe o perioadă de 30 de ani, a scos la iveală că hidratarea adecvată poate încetini îmbătrânirea, poate prelungi viața și poate preveni multe boli cronice.

Câtă apă să bei pe zi

Ce înseamnă însă hidratarea adecvată? Regula generală de care cu siguranță ai auzit este să bei 8 pahare de apă pe zi. Însă, necesarul de apă nu e același pentru toată lumea, ci depinde de anumiți factori.

În primul rând, variază în funcție greutatea noastră: cu cât o persoană are mai multe kilograme, cu atât trebuie să bea mai multă apă. De asemenea, trebuie ținut cont și de nivelul de activitate fizică. În timpul unui antrenament la sală, dar și după acesta trebuie să ne hidratăm mai mult.

Cât despre diferența dintre sexe, în ceea ce privește consumul de lichide, Academia Națională de Știință, Inginerie și Medicină din SUA, recomandă un aport mediu zilnic de apă de aproximativ 3,5 litri pentru bărbați și de aproximativ 2,5 litri pentru femei. Însă, trebuie să ții cont că această cantitate de apă poate proveni și din alimente, potrivit hotnews.ro.

Alte situații care necesită ajustarea consumului de lichide sunt cele patologice, de exemplu în bolile febrile sau în cele care evoluează cu vărsături sau scaune diareice, în care nevoia de lichide crește. Însă, sunt și afecțiuni care impun o restricție severă a aportului de lichide, ca de exemplu în cazul pacienților hemodializați.

Așadar, necesarul de apă poate varia la adulți de la 25 la 40 ml/Kg corp/zi, în funcție de factorii menționați. În cazul copiilor cu vârste între 6 luni și 3 ani, necesarul zilnic de apă este de 100 ml/Kg corp/zi. De asemenea, în anumite perioade critice, precum canicula, diareea, vărsăturile sau stările febrile, necesarul de apă trebuie suplimentat corespunzător.

Cum să știi dacă bei suficientă apă

Deși astfel de situații sunt rare, se poate întâmpla să bei prea multă apă. Hiponatremia este o afecțiune care apare atunci când cantitatea de apă din organism copleșește rinichii care nu mai pot ține pasul cu rata normală de filtrare. Conținutul de sodiu din sânge scade periculos de mult și provoacă inflamația celulelor. Anumite afecțiuni, cum ar fi insuficiența renală și insuficiența cardiacă presupun un risc mai mare, din acest punct de vedere. De asemenea, unii sportivi de performanță se pot confrunta cu această afecțiune dacă nu se hidratează cu ape bogate în electroliți, după antrenament.

Pentru majoritatea populației însă cea mai fecventă problemă este aportul insuficient de lichide. În cazul deshidratării, apar anumite simptome care nu ar trebui ignorate. În primul rând, apariția senzației de sete anunță un nivel de 10% de deshidratare. De aceea, este important să ținem o sticlă de apă la îndemână și să bem pe tot parcursul zilei.

Specialiștii spun că un indicator foarte bun al stării de hidratare este culoarea urinei: dacă este de culoare galben deschis sau auriu este bine. Dacă are culoarea galben închis, ca un ceai de tei foarte concentrat, asta înseamnă că s-a instalat deshidratarea și trebuie corectat imediat aportul de lichide.

Alte manifestări ale deshidratării pot varia în funcție de de gravitate. Deshidratarea ușoară sau moderată se poate manifesta prin senzație de sete, gură uscată, oboseală, ușoară amețeală, reducerea capacității de concentrare și chiar irascibilitate.

În cazurile severe, deshidratarea poate duce la hipotensiune arterială severă, insuficiență renală și comă. Acest tip de deshidratare apare în situații speciale, cum ar fi în contextul unei afecțiuni digestive care implică vărsături și diaree severă.

Semnele deshidratării cronice

Când o persoană nu bea apă timp de o zi sau chiar mai multe zile consecutive, este posibil să sufere de deshidratare cronică. Această afecțiune poate afecta și pe cei care nu suplimentează suficient consumul de apă în viața cotidiană.

Cu toate acestea, deshidratarea cronică nu se manifestă printr-o simptomatologie evidentă. Mai degrabă, este un comportament cronic care poate duce la un deficit permanent de hidratare al organismului.

Persoanele afectate de deshidratare cronică se pot confrunta adesea cu dureri de cap, stare permanentă de oboseală, constipație și piele lipsită de strălucire.

Comenteaza