Caravana „Sănătatea vine la tine” pornește iar la drum! Analize și consultații gratuite pentru peste 1000 de persoane din mediul rural

Caravana „Sănătatea vine la tine” pornește iar la drum! Analize și consultații gratuite pentru peste 1000 de persoane din mediul rural

Timp de două luni, peste o mie de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite în cadrul celei de-a doua ediții a caravanei „Sănătatea vine la tine”, un proiect al Alianței Pacienților Cronici din România.

Astfel, echipe formate din medici specialiști, medici rezidenți, asistente medicale și elevi la școli sanitare postliceale vor merge pe teren, în perioada 22 aprilie – 18 iunie, pentru a consulta, informa și educa pacienții despre riscurile complicațiilor diabetului zaharat și ale bolilor cardiovasculare.

Caravana este la a doua ediție și va ajunge în acest an în localități din 7 județe: Crișcior – Hunedoara, Gherghița și Starchiojd – Prahova, Ghidigeni – Galați, Sârbii-Măgura – Olt, Holbav – Brașov, Vinderei – Vaslui și Surdila-Greci – Brăila.

Caravana va ajunge timp de trei zile în fiecare localitate, în două etape: întâi pentru recoltarea de sânge pentru analize, apoi, în weekendul următor, pentru interpretarea rezultatelor de către medicii de specialitate. În acest fel, pacienții participanți la caravană vor putea discuta cu medicii specialiști pe baza rezultatelor analizelor de sânge efectuate în weekendul precedent.

Conform raportului „Health at a Glance: Europe 2022”, România ocupă ultimul loc între țările din Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea din cauze tratabile (cauze de deces care pot fi evitate în principal prin intervenții medicale oportune și eficiente, inclusiv prevenirea secundară și tratamentul). De asemenea, speranța de viață în România continuă să fie cu peste zece ani mai mică decât cea din țări precum Spania, Suedia sau Italia.

„Din punctul de vedere al accesului la servicii medicale este ca și cum am trăi în două Românii diferite. Există România oamenilor din orașe, care au spitale, clinici și cabinete medicale de stat sau private aproape de casă, și cea a oamenilor de la sate, care nu au, de multe ori, nici medic de familie în localitate. Pentru aceștia din urmă, prevenția nu există, ei merg la medic doar dacă îi doare ceva și nici atunci nu o fac întotdeauna sau la timp.” spune Cezar Irimia, președintele APCR.

Pe lângă controalele medicale, o componentă foarte importantă a campaniei o reprezintă informarea și educarea pacienților. De aceea, pacienții vor primi materiale informative despre diabet și bolile cardiovasculare, dar și despre importanța prevenției pentru o viață mai bună.

Caravana „Sănătatea vine la tine” este organizată de Alianța Pacienților Cronici din România în parteneriat cu Novartis și Synevo și cu sprijinul Novo Nordisk, Sanofi, Boehringer Ingelheim, AstraZeneca, Servier, Viatris, Eli Lilly, Wörwag Pharma, farmaciile Alphega, Roche, Medist, Medcam, Asociația Pro Cardio, World Vision România, A1CNow, Medcam, Neurodiab, pts Diagnostics, Asociația de Podiatrie și Ascotid.

Mai multe detalii despre campanie și programul la zi al caravanei pot fi găsite pe https://aliantapacientilor.ro/.

Comenteaza