Care sunt cele 7 medicamente care vor fi retrase din farmaciile din România

Care sunt cele 7 medicamente care vor fi retrase din farmaciile din România

Comisia Europeană a solicitat statelor membre retragerea unor medicamente generice care au fost testate de o companie indiană, din cauza dovezilor insuficiente cu privire la fiabilitatea datelor de testare.

Comisia Europeană a solicitat statelor membre să suspende autorizaţia pentru peste 40 de medicamente generice care se află pe piață și care nu au fost testate după toate standardele de conformitate europene. Șapte dintre acestea se află și în farmaciile din România și ar urma să fie retrase de pe raft de săptămâna viitoare.

Cele șapte medicamente care vor fi retrase din farmaciile din România sunt: Posaconazole; Ibuprofen Nutra Essential; Loperamide; Tadalafil – 20 mg; Tadalafil – 5 mg; Eriotinib – 100 mg; Eriotinib -150 mg. 

„În realitate, dintre acestea avem doar 7 produse care sunt efectiv în piață. Două fără prescripție: un antiinflamator, un antidiareic, pentru care există alternative suficiente în piață. Și celelalte cinci produse, care sunt medicamente care se eliberează cu prescripție medicală, două dintre ele sunt utilizate în oncologie, câte două concentrații diferite și cel de-al cincilea pentru disfuncție erectilă masculină, a declarat Răzvan Mihai Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului.

Medicamentele care vor fi retrase au fost testate de Synapse Labs cu sediul în India și se consideră că nu au fost testate după standardele europene.

„UE dispune de un proces strict şi riguros de aprobare a medicamentelor şi de farmacovigilenţă, pentru a asigura cele mai înalte standarde pentru medicamentele din Uniunea Europeană. În urma evaluării sale ştiinţifice, EMA a stabilit că testele Synapse Labs privind aceste medicamente generice nu îndeplineau cerinţele stricte ale UE în materie de dovezi pentru a demonstra că sunt echivalente cu medicamentele de referinţă. În acord cu statele membre ale UE, autorizaţiile de comercializare naţionale vor fi suspendate până când producătorii vor putea furniza date valabile şi fiabile pentru a demonstra echivalenţa. Aceasta înseamnă furnizarea de date care să demonstreze că medicamentele generice eliberează în organism aceeaşi cantitate de substanţă activă ca medicamentele de referinţă”, arată Agenţia Europeană a Medicamentului.

Comenteaza