Cât Remdesivir mai au spitalele din Cluj

Cât Remdesivir mai au spitalele din Cluj

Creșterea numărului de cazuri la nivel european a dus la reducerea stocurilor de Remdesivir, medicamentul antiviral utilizat în tratarea Covid-19.

Potrivit unei informări a Prefecturii Cluj, în prezent, în cele trei spitale din Cluj-Napoca, care tratează pacienți cu COVID-19 mai au pe stoc 165 de flacoane de Remdesivir. Medicamentul antiviral reduce timpul de recuperare în spital în cazurile grave, iar tratamentul durează 5 zile. Antiviralul face parte din protocolul de tratament, însă se administrează doar în anumite cazuri.

Ieri, în spitalele clujene dedicate COVID-19 erau internați 369 de pacienți, dintre care 32 pe secțiile ATI.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat marți seară că în depozitele din țară există 4.000 de flacoane de Remdesivir, dar nu trebuie văzut ca un „element salvator”.

„Dar nu trebuie să îl vedem ca pe un element salvator. (...) Avem vreo cinci antivirale care se dau în acest moment”, a precizat Nelu Tătaru.

Declarația ministrului Sănătății vine în contextul în care mai multe state europene se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu antiviralul Remdesivir, stocurile lor fiind pe sfârşite în timp ce numărul noilor cazuri de COVID-19 şi cel al spitalizărilor cresc, iar SUA a achiziționat cea mai mare parte a producţiei acestui medicament al companiei americane Gilead.

Până în prezent, dozele disponibile în Uniunea Europeană au fost împărţite în funcţie de numărul de cazuri şi de ratele de spitalizare.

Comenteaza