Cât supravieţuiește coronavirusul pe o suprafaţă contaminată și ce ar ajuta la dezinfectare

Cât supravieţuiește coronavirusul pe o suprafaţă contaminată și ce ar ajuta la dezinfectare

Bilanţul epidemiei provocate de noul coronavirus a atins 1.807 morţi în China continentală, după 93 de noi decese în provincia Hubei. 

Nu se ştie exact cât timp poate persista coronavirusul pe o suprafaţa contaminată sau pe obiectele cu potenţialul de a infecta alte persoane, dar unii cercetători au descoperit câteva indicii după ce au studiat compartamentul „înşelător” al altor coronaviruşi, informează CNN

Coronaviruţii reprezintă un grup amplu de viruşi, găsiţi de obicei la animale. În cazuri rare, aceşti viruşi sunt ceea ce cercetătorii numesc „zoonotic”, fapt care înseamnă că pot fi transmişi de la animale la oameni, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii. 

Oficialii nu ştiu cu certitudine ce animal ar fi putut cauza epidemia cu noul coronavirus, izbucnită în oraşul chinez Wuhan. Dar, anterior, studiile au arătat că oamenii au fost infectaţi cu coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS) după ce au intrat în contact cu cămile. De asemenea, oamenii de ştiinţă au suspectat că pisicile Civet ar fi fost de vină pentru SARS.

Despre aceşti coronaviruşi umani, precum SARS sau MERS, s-a descoperit faptul că pot supravieţui pe suprafeţe neanimate - inclusiv metalul, sticla sau plasticul - până la nouă zile dacă acea suprafaţa nu este dezinfectată, potrivit unui studiu publicat luna aceasta în Jurnalul Infecţiilor Spitaliceşti, informează Mediafax

Curăţarea cu produse de uz casnic poate ajuta, potrivit studiului, care a mai arătat că patogenii din această familie „pot fi inactivaţi cu eficienţă prin proceduri de dezinfectare a suprafeţei cu 62-71% etanol, 0.5% peroxid de hidrogen sau 0.1% hipoclorit de sodiu" sau clor, timp de un minut.

„SARS putea supravieţui pe suprafeţe oriunde de la doar cinci minute până la nouă zile”, a declarat Charles Chiu, profesor în boli infecţioase de la Universitatea din California.

„Totuşi, este foarte dificil să extrapolăm aceste descoperiri la noul coronavirus din cauza tulpinilor diferite, a anticorpilor şi a condiţiilor de mediu care au fost testate în alte studii precum şi din cauza lipsei de informaţii despre noul coronavirus”, a mai spus Chiu. „Este nevoie de mai multă cercetare a noului coronavirus pentru a stabili cât timp poate supravieţui pe suprafeţe”, a continuat profesorul. 

CDC a subliniat că viruşii din această familie se pot răspândi de obicei prin „picături respiratorii”, precum picăturile apărute atunci când tuşim sau strănutăm”, iar coronaviruşii au în general o rată mică de supravieţuire pe suprafeţe. Totuşi, mai avem multe de învăţat despre noul coronavirus, numit oficial de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) COVID-19. 

„Este posibil ca o persoană să se infecteze cu COVID-19 după ce atinge o suprafaţă sau un obiect care are virusul iar apoi îşi atinge propria gură, propriul nas sau chiar şi ochii. Totuşi, acesta nu este modul principal prin care virusul se răspândeşte”, potrivit site-ului CDC. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza