Cât timp eşti imun, de fapt, după vaccinarea anti-covid-19. Un medic dezvăluie adevărul

Cât timp eşti imun, de fapt, după vaccinarea anti-covid-19. Un medic dezvăluie adevărul

Un medic, coordonator al campaniei naționale de vaccinare, a dezvăluit cât timp eşti imun după vaccinarea anti-Covid. Potrivit acestuia, anticorpii încep să apară la aproximativ 14 zile de la administrarea primei doze de ser.

Valeriu Gheorghiță, un cunoscut medic, aduce la cunoștință cetățenilor durata de imunizare după ce a fost administrat serul. Potrivit estimărilor actuale, aceasta poate dura până la un an. Ultimele date arată faptul că după ce serul a fost injectat, organismul va începe să producă anticorpii necesari în aproximativ 14 zile de la administrarea primei doze.

„Avem date deja la circa şase luni (…) ceea ce ne estimează probabil o durată de peste un an al răspunsului imun, posibil şi mai mult. Sunt date care vor veni, sunt în dinamică, această durată de peste un an este doar o estimare, trebuie să subliniez acest lucu, urmează să fie consolidat de date”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Medicul mai amintește faptul că vaccinul bazat pe tehnologia cu ARN mesager, produce anticorpii necesari de la prima doză. Acest lucru este valabil în cazul serurilor produse de către Pfizer și Moderna. În cazul vaccinului produs de către AstraZeneca, anticorpii sunt produși la trei săptămâni de la imunizare, însă în ambele cazuri, nu este suficientă administrarea unei singure doze.

Valeriu Gheorghiță mai adaugă faptul că după administrarea dozei secunde, răspunsul organismului apare la 10 zile în cazul vaccinurilor de la Pfizer și Moderna. Pentru serul produs de AstraZeneca, acest răspuns apare la două săptămâni distanță. Medicul mai explică și de ce România a decis să nu amâne imunizarea cu a doua doză.

„Agenţia Europeană a Medicamentului a făcut nişte precizări cât se poate de clare şi anume că nu se recomandă amânarea rapelului şi anume rapelul pentru Pfizer trebuie făcut la trei săptămâni.

Practic, cu cât distanţăm rapelul faţă de prima doză, creştem probabilitatea ca persoana respectivă să se infecteze între prima doză şi rapel.

Or, ar fi păcat să se întâmple acest lucru, având în vedere că avem o rată mare de acoperire vaccinală pentru lucrătorii din sistemul medical şi social şi cred că este de datoria noastră să asigurăm rapelul tuturor persoanelor care au primit prima doză”, a adăugat Gheorghiţă, potrivit impact.ro.

Medicul a explicat și ipoteza potrivit căreia, acest vaccin ar putea deveni unul sezonier, la fel ca cel antigripal.

„Este un virus care nu are o variabilitate genetică atât de mare ş nu are o rată de acumulare de mutaţii atât de mare. Virusul gripal îşi cumulează circa 12-14 mutaţi lunar, spre deosebire de acest virus SARS-CoV-2 care îşi acumulează circa două mutaţii lunar”, a mai menționat medicul.

Comenteaza