Ce mai conţin cârnaţii din comerţ pe lângă coloranţi obţinuţi din insecte şi soluţie de dezgheţare a drumurilor
- Scris de Ziua de Cluj
- 24 Ian 2018, 12:56
- Sănătate
- Ascultă știrea
În urma studiului realizat de către o echipă de experți ai APC pe 116 tipuri de cârnaţi, s-a constatat că pe piaţa românească se comercializează:
Cârnați de casă cu câte 8 substanțe chimice!
Cârnați țărănești cu câte 7 substanțe chimice!
Cârnați de grătar cu câte 4 tipuri de conservanți!
Cârnați cu soluție de dezghețare a drumurilor!
De asemenea, specialiştii de la Asociația Pro Consumatori au constatat că la 88% din cârnații afumați analizați s-a folosit fum lichid sau aromă de fum!
La 84% din cârnații analizați s-a folosit conservantul nitrit de sodiu!
La 55% din cârnații analizați membrana folosită este artificială, adică realizată din alginat de sodiu, celuloză, gumă de guar, lactat de calciu, clorură de calciu, colagen de vită și coloranți.
40% din cârnații analizați au în compoziție fosfați!
40% din cârnații analizați conțin apă din belșug! 37% din cârnații analizați conțin coloranți obținuți din insecte (coșenile)!
La numai 37% din cârnații analizați apare menționat procentul de carne din compoziția acestora pe etichetă!
34% din cârnații analizați conțin extracte de condimente!
La 28% din cârnații analizați, aroma și gustul au fost intensificate cu glutamat monosodic!
27% din cârnații analizați conțin proteină vegetală din soia!
Numai 8% din cârnații analizați nu conțin aditivi alimentari!
În urma studiului, cei de la Asociația Pro Consumatori au realizat şi un top ai celor mai buni cârnaţi din comerţ.
Top 5 cârnați afumați:
Cârnați Chevos, produs fiert afumat (100 grame produs finit s-a obținut prin prelucrarea a 109 grame carne de porc);
Cârnați cu boabe de muștar, produs afumat (96,57% carne porc) Angst;
Cârnați cabanos, produs fiert și dublu afumat (72% carne de porc, 20% carne de vită) CIA Aboliv;
Cârnați de casă, produs fiert și afumat (87,2% carne porc) Angst;
Cârnați cu șuncă, produs fiert și afumat (80% pulpă de porc) Smithfield Prod.
Top 5 cârnați subțiri:
Cârnați sticks cu chilli Morliny, produs iute, fiert, afumat și uscat (100 grame de produs s-a obținut prin prelucrarea a 183 grame carne de porc) Animex Foods Polonia;
Cârnați sticks picanți Pick, produs crud-uscat maturat (100 grame de produs s-a obținut prin prelucrarea a 153 grame carne de porc) Pick Szeged Ungaria;
Cârnați snack clasic Pick, produs crud uscat afumat (100 grame de produs s-a obținut prin prelucrarea a 142 grame carne de porc) Pick Szeged Ungaria;
Cârnați sticks oitza, produs crud-uscat (100 grame de produs s-a obținut prin prelucrarea a 140 grame carne de oaie) Doi Olteni Filiala Tg. Jiu;
Cârnați sticks căpritză, produs crud-uscat (100 grame de produs s-a obținut prin prelucrarea a 140 grame carne de capră) Doi Olteni Filiala Tg. Jiu.
Top 5 cârnați crud-uscați după cantitatea de carne folosită pentru a obține 100 grame produs finit:
Cârnați Baranya (100 grame produs finit s-a obținut prin prelucrarea a 160 grame carne proaspătă de porc) Belje Croația;
Chorizo (100 grame produs finit s-a obținut prin prelucrarea a 155 grame carne de porc) Caroli;
Chorizo de porc condimentat (100 grame produs finit s-a obținut prin prelucrarea a 142 grame carne de porc) Cora;
Cârnăciori bănățeni (100 grame produs finit s-a obținut prin prelucrarea a 130 grame carne de porc) C+C Resița;
Cârnați uscați Premium (57% carne porc, 17% slănină și 5% carne vită) C+C Resița.
Top 5 cârnați fără chimicale:
Cârnați de Pleșcoi proaspeți (carne oaie 85%, carne vită 15%) Gabioti;
Cârnați de porc Maestro (pentru 100 grame de produs finit s-a folosit 110 grame carne de porc) Caroli;
Cârnați ardelenești (carne porc 86,99%) Angst;
Cârnați căprioară Bunătați de Secuime (carne căprioară minim 51%) Authentic Meat;
Cârnați cerb Bunătăți de Secuime (carne cerb minim 51%) Authentic Mea.
sursa: apc-romania.ro