Ce ne aşteaptă din toamnă, dacă COVID-19 este un virus sezonier

Ce ne aşteaptă din toamnă, dacă COVID-19 este un virus sezonier

Un nou studiu de la Harvard ne spune cât timp va trebui să păstrăm distanţarea socială dacă COVID-19 se dovedeşte a fi sezonier, la fel ca ceilaţi coronaviruşi. 

Coronavirus SARS-CoV-2 este adesea comparat cu fratele său (apropiat genetic) SARS-CoV-1, virusul responsabil pentru epidemia de la începutul anilor 2000. El ne oferă un ghid pentru modul în care creşterea cazurilor şi a deceselor poate fi încetinită dacă rămânem în continuare în case. Distanţarea socială şi restricţiile de călătorie au ajutat la reducerea SARS 1 în aproximativ un an.

Dar ce se întâmplă dacă virusul seamănă mai mult cu alţi membri, mai puţin cunoscuţi, ai familiei sale, cum ar fi HCoV-OC43 şi HCoV-HKU1? Aceşti viruşi provoacă gripa sezonieră. Deşi sunt mai puţin mortali decât SARS sau MERS, ei revin an de an. 

Un articol publicat de cercetătorii de la Universitatea Harvard explorează această posibilitate şi ce ar însemna pentru răspândirea lui Covid-19 pe termen lung. Iar concluziile lor sunt sumbre. Dacă SARS-CoV-2 va merge pe urmele acestor germeni reci, imunitatea umană îi va putea combate lent pentru a acumula şi a menţine.

Conform Mediafax, cercetătorii de la Harvard au descoperit că riscăm să stăm închişi cel puţin din când în când, atunci când virusul va reveni. Iar asta se poate întâmpla pentru o lungă perioadă de timp, poate chiar până în 2022. Şi, din păcate, dacă virusul se va întoarce la toamna, el poate fi mult mai puternic, dobândind rezistenţă. 

Menţinerea măsurilor de distanţare socială pe o perioadă lungă de timp şi relaxarea lor chiar înainte de o nouă creştere care începe toamna este şi mai periculoasă, deoarece mult prea puţini oameni au avut timp să dezvolte imunitate în perioada anterioară de distanţare socială. Acest lucru ar putea face ca toamna să vină însoţită de probleme mult mai grave.

Testarea şi supravegherea pe scară largă vor fi importante pentru gestionarea cazurilor apărute în perioadele de calmitate. Dar sistemele de sănătate publică, inclusiv cele din SUA, sunt slab echipate la acest capitol şi îşi concentreaază toată atenţia pentru a-i vindeca pe cei aflaţi în stare gravă. 

Echipa de la Universitatea Harvard îşi bazează studiul şi pe faptul că cercetătprii nu vor reuşi să dezvolte un vaccin până în toamnă. Este un timp mult prea scurt pentru ca el să poată fi verificat, produs la scară largă şi distribuit în toate ţărle afectate.

Comenteaza