Ce spune Rafila despre varianta ca cei care nu fac un control medical periodic să fie sancţionați

Ce spune Rafila despre varianta ca cei care nu fac un control medical periodic să fie sancţionați

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a fost întrebat ce opinie are despre posibilitatea ca pacienţii să fie sancţionaţi dacă nu îşi fac controalele periodice, din 2023, atunci când pachetele de prevenţie ar deveni obligatorii.

Aflat la Tel Aviv, ministrul Alexandru Rafila a declarat pentru News.ro că un subiect nou pe agenda discuţiilor la reuniunea Biroului General OMS pentru Europa este accentul pe prevenţie. Întrebat despre părerea sa referitoare la sancționarea pacienților care nu-și vor face controalele de rutină, așa cum a  anunţat şeful CNAS că s-ar putea întâmpla din 2023, odată cu noul contract-cadru, atunci când pachetele de prevenţie vor deveni obligatorii, medicul a spus că nu îi place "chestiunea" și că ar "lăsa-o pentru când sistemul e pus la punct".

"Controlul medical periodic este diferit în funcţie de vârstă, adică o persoană tânără poate să meargă o dată la 3 ani, o persoană în vârstă probabil că trebuie să meargă o dată la 6 luni. Înainte să ne gândim la orice fel de sancţiuni, mie nu îmi place chestiunea asta cu sancţiunile, fără măsuri anterioare care să permită în primul rând accesul la aceste servicii, pentru că, dacă noi instituim sancţiuni şi nu există accesul la aceste servicii preventive, iar asistenţa medicală primară trebuie să se adapteze la acest efort naţional, atunci nu am făcut nimic, rezultatul va fi contrar. 

Cred că o politică pe câţiva ani şi care să creeze premisele accesului la serviciile medicale preventive este cea care ne interesează în momentul de faţă, iar chestiunea cu sancţiunile aş lăsa-o pentru alte perioade când ştim sigur că avem un sistem pus la punct, lumea este informată, ia decizia nu numai în cunoştinţă de cauză, ci şi încurajată prin modul de organizare a sistemului de sănătate, care, din punctul de vedere al accesului la servicii medicale primare. încă este deficitar" a explicat ministrul Sănătăţii. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza