Ce spune Valeriu Gheorghiță despre reacțiile adverse la vaccinul AstraZeneca

Ce spune Valeriu Gheorghiță despre reacțiile adverse la vaccinul AstraZeneca
| Foto: spatiulmedical.ro

Tot mai multe persoane se plâng de reacții adverse după administrarea serului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva noului coronavirus, medicul Valeriu Gheorghiţă, spune că reacţiile adverse la serul AstraZeneca pot fi mai frecvente după prima doză, comparativ cu alte vaccinuri, dar scad la rapel.

"Explicaţia este legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Este un alt tip de vaccin, foloseşte un vector viral. Pot să vă spun că nu sunt neapărat reacţii adverse mai grave, sunt, poate, mai frecvente decât vaccinurile care folosesc o altă tehnologie. Însă particularitatea este legată de faptul că, la cea de-a doua doză, rata de reacţii adverse este mult scăzută, comparativ, de pildă, cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager, unde am observat că la doza a doua frecvenţa reacţiilor adverse este mai mare decât după prima doză", a precizat Valeriu Gheorghiţă, marți, în cadrul unei conferinţe de presă, întrebat fiind cum se explică numeroasele reacții adverse semnalate de persoanele vaccinate cu serul AstraZeneca, fapt confirmat şi de cifrele oficiale.

Medicul a menţionat că în cazul vaccinului bazat pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina ''spike'', scrie Agerpres.

"Ţine de reactogenitatea vaccinului şi ţine de modalitatea de răspuns a organismului nostru faţă de acest tip de antigen, care - în cazul vaccinului baza pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de vector, faţă de acel adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina 'spike'. Acesta este motivul pentru care sunt mai frecvente. Dar ce este important de reţinut este beneficiul pe care îl obţinem după vaccinare. Iar la a doua doză, frecvenţa reacţiilor adverse este semnificativ mai redusă decât după prima doză", a explicat Gheorgiță.

Conform datelor CNCAV, până luni seara, în urma administrării a 71.817 doze de ser de la AstraZeneca, au fost înregistrate 752 de reacții adverse, printre care și de tip șoc anafilactic.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza