Ce vaccin vor clujenii. Serul cel mai căutat și centrele cele mai asaltate / Liste cu mii de persoane vs doi înscriși

Ce vaccin vor clujenii. Serul cel mai căutat și centrele cele mai asaltate / Liste cu mii de persoane vs doi înscriși

60.000 de persoane sunt înscrise pe listele de așteptare pentru imunizarea împotriva coronavirusului, în Cluj, județul fiind pe primul loc pe țară când vine vorba de interesul pentru vaccinare.

Clujenii au luat cu asalt platforma de programare pentru vaccinare imediat după ce aceasta a fost deschisă și pentru categoria largă a populației, în etapa a treia a campaniei. În doar câteva ore, listele de așteptare s-au "înroșit", dar nu în toate centrele în mod egal. 

În acest moment, în județ sunt deschise pentru programare zeci de centre, dintre care unele cu mai multe fluxuri, în funcție de vaccinul care se administrează. Pentru cei curioși de comportamentul clujenilor față de vaccinare, o simplă accesare a platformei oferă suficiente detalii.

  • Cel mai căutat vaccin - cel de la Pfizer/BioNTech - în așteptare, în acest moment, 55.095, pe listele celor 30 de centre din județ în care se vaccinează cu acest ser.
  • Cel mai puțin dorit - AstraZeneca/Oxford (a contribuit la aceasta și seria de reacții adverse grave asociate serului, plus suspendarea vaccinării în mai multe țări, iar în România, a lotului considerat suspect). În total, pe listele de așteptare sunt 1.279 de persoane, se vaccinează în opt centre din județ, dar în majoritatea este cam pustiu, după cum arată platforma de programări.
  • Moderna e undeva la mijloc, dar poate și pentru că nu prea există. Se vaccinează în doar două centre - unul în Cluj-Napoca și unul în Turda, iar pe lista de așteptare sunt 2.327 de persoane.

Un alt aspect ar fi legat de alegerea centrului de vaccinare. Cele mai căutate par a fi, la Cluj-Napoca, clinicile din centru - care au peste 5.000 de persoane pe listele de așteptare, urmate de cele ale armatei, cei mai puțini pretendenți fiind pe listele din centrele organizate în sălile de sport din școli, cu excepția unui astfel de centru din cartierul Mănăștur, unde sunt 3.000 de înscriși. În centrele din județ, numărul celor înscriși variază de la 2 persoane, la 2.500.

Conform datelor transmise de Prefectura Cluj, în cele exact trei luni de la debutul campaniei de vaccinare - 27 decembrie 2020 și până sâmbătă, 27 martie 2021, în județ au fost vaccinate 142.690 de persoane, dintre care 49.257 cadre medicale și 93.433 persoane eligibile în etapa a doua, fiind semnalate în total 289 de reacții adverse. Cert este că, la ora actuală, 58.701 clujeni așteaptă cu nerăbdare startul vaccinărilor din etapa a treia, anunțat să înceapă de la 1 aprilie.

Comenteaza