Cheagurile de sânge la nivelul creierului, mult mai des întâlnite la bolnavii de COVID decât la cei vaccinaţi

Cheagurile de sânge la nivelul creierului, mult mai des întâlnite la bolnavii de COVID decât la cei vaccinaţi

Riscul de a dezvolta un cheag la nivelul creierului este de până la 10 ori mai mare la persoanele infectate cu noul coronavirus.

Un studiu arată că 39 de persoane dintr-un milion dezvoltă tromboze ale sinusurilor şi a venelor celebrale (CVST) în decurs de două săptămâni de la infectare. După un vaccin de tip ARNm, se estimează că au apărut CVST-uri la aproximativ patru persoane dintr-un milion, scrie Mediafax.

Riscul de a dezvolta un cheag la nivelul creierului, adică tromboză a sinusurilor şi a venelor celebrale (CVST), este de 8 până la 10 ori mai mare la persoanele infectate cu SARS-CoV-2 decât la cei care primesc un vaccin, sugerează un studiu citat de BBC. 

Pe baza datelor din SUA, echipa de cercetare din Oxford susţine că persoanele care sunt vaccinate ar trebui să fie liniştite. 

Studiul s-a referit doar la cei care au primit un vaccin Pfizer sau Moderna. Urmează investigaţiile privind legăturile dintre vaccinul AstraZeneca şi cazurile rare de apariţie a acestor cheaguri de sânge. 

Cercetarea, care a implicat dosarele medicale electronice a 81 de milioane de persoane din SUA, a analizat numărul de cazuri de CVST observate în cele două săptămâni după diagnosticul de coronavirus şi numărul de cazuri care au apărut în cele două săptămâni după ce oamenii au fost vaccinaţi cu prima doză din serul împotriva coronavirusului.

Se estimează că, deşi aceste cheaguri de sânge sunt mai puţin frecvente după COVID-19, în realitate 39 de persoane la un milion dezvoltă unul în decurs de două săptămâni după îmbolnăvire.

Cercetătorii spun că studiul lor (care nu a fost efectuat printr-o analiză formală şi este separat de grupul de vaccinuri Oxford) este încă în desfăşurare şi trebuie interpretat cu prudenţă, deoarece este dificil de calculat cu certitudine cât de frecvente sunt CVST-urile în populaţia generală. Cazurile sunt rare.

Studiul a constatat, de asemenea:
- Cheagurile erau mai frecvente la persoanele care aveau deja boli cardiovasculare
- 80% dintre persoanele care au cheaguri supravieţuiesc
- Unele cazuri au fost observate la persoane cu vârsta sub 30 de ani, demonstrând că nu sunt imune la complicaţiile grave cauzate de coronavirus
- La cei care au avut un vaccin ARNm, cum ar fi Pfizer sau Moderna, se estimează că au apărut CVST-uri la aproximativ patru persoane dintr-un milion.

Nu există cifre direct comparabile pentru vaccinul AstraZeneca, deoarece acesta nu a fost utilizat în SUA. 

Agenţia Europeană a Medicamentului spune că un anumit tip de CVST apare la aproximativ cinci persoane dintr-un milion după prima doză de vaccin Oxford-AstraZeneca, dar populaţiile vaccinate nu au fost la fel ca în SUA şi ratele nu pot fi comparate.

Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea din Oxford, a declarat că studiul lor pune concluzii importante la dispoziţia oamenilor care decid asupra vaccinurilor.

„În primul rând, infectarea cu SARS-CoV-2 creşte semnificativ riscul de CVST iar riscul după infecţie este mult mai mare ca cel după vaccin, chiar şi pentru persoanele sub 30 de ani. Acest lucru trebuie luat în considerare atunci când oamenii se documentează despre vaccinuri, trebuie puse în echilibru riscurile şi beneficiile vaccinării”, a susţinut Harrison. 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza