Cherecheș: "Va exista un val patru. Vom reintra în case, vom începe din nou să ne infectăm"

Cherecheș: "Va exista un val patru. Vom reintra în case, vom începe din nou să ne infectăm"

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj, spune că va exista și un al patrulea val al pandemiei, dat de sezonalitatea virusului respirator, dar că "secțiile de terapie intensivă nu vor fi inundate".

Fostul consilier onorific al ministrului sănătăţii a explicat că după sezonul cald din acest an va exista un al patrulea val al pandemiei, dar că atunci campania de vaccinare îşi va face simţite efectele. "Vaccinurile nu ne vor proteja pentru valul trei.

Abia la finalul verii - începutul toamnei, se va face diferenţa, atunci când va începe valul patru. Bineînţeles că se va vorbi despre un nou val, este sezonalitatea virusului respirator. Când vremea se va răci din nou şi vom reintra în case, vom începe din nou să ne infectăm, să transmitem infecţia.

Sigur, vor fi numere semnificativ mai mici, dar vom vedea o creştere faţă de perioada verii, pentru că deja de peste două luni, din momentul în care se va încălzi vremea şi vom ieşi din case, vom începe să stăm cu geamul deschis, va începe să scadă rata de transmitere a virusului şi probabil cam la o lună, o lună jumătate din momentul în care se va încălzi vremea va începe să se vadă efectul şi în secţiile de Terapie Intensivă, unde va scădea numărul de persoane internate”, a afirmat Cherecheş, la Digi 24
 
Cherecheș a explicat că, în urma campaniei de vaccinare, "valul respectiv va fi semnificativ mai mic pentru că deja ar trebui să ne apropiem de 10 milioane de persoane vaccinate în toamnă şi rezervorul de persoane care pot să fie infectate va fi semnificativ mai mic", scrie News.ro.

"Atunci chiar va face diferenţa vaccinul. În acel moment vom avea un val patru, dar nu vom ajunge în momentul în care să fie inundate secţiile de terapie intensivă”, a spus Cherecheş. Acesta a menționat și că românii ar putea renunţa la masca de protecţie "cel mai probabil undeva în iarna lui 2021, primăvara lui 2022", când, conform specialistului clujean, rata de vaccinare va ajunge la 70%.

Comenteaza