Cine intră în mall-uri și hoteluri? Obligația prezentării certificatului COVID nu apare printre măsuri/ CNSU, o nouă hotărâre

Cine intră în mall-uri și hoteluri? Obligația prezentării certificatului COVID nu apare printre măsuri/ CNSU, o nouă hotărâre

În Hotărârea adoptată de Guvern pentru instituirea noilor restricții valabile de luni nu este inclusă, în varianta publicată în Monitorul Oficial, obligația de a prezenta certificatul verde la intrarea în mall-uri sau hoteluri.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, în şedinţa de luni, o Hotărâre privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pe durata stării de alertă pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, care introduce unele excepţii privind interdicţia persoanelor vaccinate în instituţii publice şi în marile centre comerciale. Noul document a fost adoptat după ce hotărârea adoptată vineri de Guvern nu include, în varianta publicată în Monitorul Oficial, obligația de a prezenta certificatul verde la intrarea în malluri sau hoteluri. 

Reamintim că secretarul de stat Raed Arafat a prezentat, vineri, noile restricții care urmau să intre în vigoare luni. Potrivit, acestuia, accesul în mall-uri și hoteluri urma să fie permis doar pe baza certificatului verde – care atestă că o persoană este vaccinată, a trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau este testată negativ.

Totuși, în hotărârea de Guvern publicată în Monitorul Oficial acestea nu au mai apărut, informează G4media.ro.

Noua Hotărâre a CNSU

Iată principalele propuneri cuprinse în Hotărârea numărul 94 a CNSU:
                                                                                                                                                                       1. Accesul în magazinele nealimentare este permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile. Sunt exceptate farmaciile și benzinăriile.

2. Accesul în instituțiile publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, este permis și fără certificat verde, pentru următoarele categorii de persoane:

  • participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;
  • participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
  • persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;
  • persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

3. Accesul în centrele și parcurile comerciale aplicabilă persoanelor este permis și fără certificat verde, pentru următoarele categorii de persoane:

  •  persoanele care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcționează în cadrul acestora dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 și fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic;
  • persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

 

Comenteaza