Circa 100.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer în România în fiecare an. Câți sunt copii

Circa 100.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer în România în fiecare an. Câți sunt copii

Aproximativ 100.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer în România în fiecare an, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, miercuri, la Institutul Clinic Fundeni.

"În fiecare an, în România, sunt înregistrate circa 100.000 de persoane care sunt diagnosticate cu cancer, dintre care sub 500 sunt copii. Incidenţa la copii este de 10 cazuri chiar la grupa de vârstă până la 14 ani, puţin peste 10 până la 18 ani, puţin sub 10 cazuri la 100.000 de locuitori. Par puţine cazurile la copii. Nu sunt puţine pentru că mortalitatea totuşi este importantă. (...) Lucrăm şi o să vedeţi - chiar în zilele sau săptămânile următoare apare o reglementare privind realizarea Registrului naţional de cancer. Suntem una dintre puţinele ţări care nu are Registru naţional de cancer. Atunci, nici cifrele pe care le raportăm către Globocan, care este un organism care centralizează datele la nivel global, nu sunt sigure. Dar în jur de 100.000 de pacienţi sunt în România înregistraţi în fiecare an", a spus ministrul la Institutul Clinic Fundeni, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, în tratament sunt circa 250.000 de pacienţi la nivel naţional.

"Acestea sunt statistici. Important este să ne dăm seama că este o problemă de sănătate publică şi resursele necesare pentru diagnosticul şi tratamentul sunt în creştere. Medicina personalizată poată să fie un răspuns pentru unii pacienţi. (...) Tratamentul ţintit adaptat unui anumit profil genetic în mod evident este un răspuns", a mai spus Rafila. 

Ministrul Sănătății a anunţat finalizarea unei noi forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului, precizînd și că în noul contract-cadru sunt prevăzute măsuri privind prevenţia, accesul la diagnostic şi tratament, dar şi "ridicarea barierelor în calea investigaţiilor de tip PET-CT" (detalii AICI). 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza