CJ Cluj dă 10 milioane de lei pentru sănătate. Cum vor fi împărţiţi banii

CJ Cluj dă 10 milioane de lei pentru sănătate. Cum vor fi împărţiţi banii
CJ Cluj alocă aproape nouă milioane de lei spitalelor subordonate forului judeţean, iar un alt milion va fi distribuit între celelalte unităţi sanitare. Deocamdată, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nu a primit niciun ban, însă situaţia ar putea fi reglementată în februarie.

La sfârşitul lunii ianuarie, plenul Consiliului Judeţean Cluj, reunit în şedinţă ordinară, a aprobat bugetul pe 2016, care în acest an este de 764 de milioane de lei, sumă din care 9.929,50 mii de lei vor merge în acest an la unităţile sanitare din Cluj.

Cea mai mare sumă va merge la Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa, unitate sanitară căreia îi revin 4.500.000 de lei. Banii au fost alocaţi pentru constuirea unui nou pavilion cu două etaje, respectiv pentru consultanţă şi asistenţă tehnică.

În acest an, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii va primi suma de 1.417.500, din care se vor achiziţiona mai multe echipamente medicale - un aparat RMN, un aparat de anestezie compatibil cu acesta, un criostat cu sterilizare, restul sumei fiind alocată pentru întocmirea documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello primeşte de la CJ Cluj suma de 1.320.000 de lei, iar banii vor fi utilizaţi pentru achiziţionarea unui Computer Tomograf (CT) care costă circa un milion de lei, precum şi pentru reabilitarea şi amenajarea unei secţii a instituţiei, precum şi pentru amenajarea unui laborator în vederea expertizării.

Pentru Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj au fost alocaţi 1.170.000 de lei, din care peste un milion de lei vor fi utilizaţi pentru achiziţionarea de aparatură medicală, iar restul pentru mici modernizări la farmacia spitalului, la blocul alimentar, la spălătorie, la Terapie Intensivă şi pentru cabinetele medicale din ambulatoriu. Pe de altă parte, sume mai mici vor primi Spitalul Clinic de Recuperare - 272.000 de lei şi Institutul Inimii - 250.000 de lei.

Pentru alte cheltuieli de investiţii în domeniul sănătăţii a fost alocat un milion de euro, care va fi „împărţit" între mai multe unităţi spitaliceşti din Cluj - nu se ştie oficial nici când, nici cum vor fi distribuiţi banii. Însă, cel mai probabil, suma care va ajunge la fiecare instituţie în parte va fi destul de mică. O parte din bani ar putea ajunge la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, însă fondurile nu vor fi suficiente pentru necesităţile clinicii, mai ales având în vedere faptul că în unele pavilioane ale spitalului stadiul de degradare a acestora avansează pe zi ce trece. Clădirile sunt doar în administrarea SCJU şi sunt în proprietatea Consiliului Judeţean. "E greu să îţi desfăşori activitatea în clădiri din 1800. Costurile de întreţinere sunt foarte mari, clădirile chiar necesită modernizare şi responsabilitatea e a autorităţilor, că nu poţi să iei bani de la pacienţi şi să investeşti în ziduri", spun reprezentanţii SCJU Cluj. Pe de altă parte, spitalul are nevoie şi de investiţii noi, pe partea de aparatură.

Comenteaza