CJ răspunde ministrului Sănătății, după vizita "dezolantă" la Spitalul Județean Cluj: "Sunt acuzații aduse propriului minister"

CJ răspunde ministrului Sănătății, după vizita "dezolantă" la Spitalul Județean Cluj: "Sunt acuzații aduse propriului minister"

Conducerea Consiliului Județean (CJ) Cluj reacționează la criticile aduse de Ministrul Sănătății, după vizitele efectuate la Spitalul Județean de Urgență, ale cărui clădiri se află în administrarea administrației județene. 

"Constatările referitoare la situația de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca sunt, de fapt, acuzații aduse propriului minister fiindcă spitalul este în subordinea directă a Ministerului Sănătății. O miră dezorganizarea pe doamna ministru? Nu sunt ambulanțe suficiente? Nu se fac operații în weekend? Toate acestea țin de modul în care ministrul organizează activitatea ministerului, prin însăși misiunea pe care o are.

Consiliul Județean Cluj are în proprietate exclusiv clădirile Spitalului Județean și are sarcina de a investi în lucrările majore care țin de consolidarea și modernizarea clădirii. Igienizarea și lucrările curente sunt în sarcina ministerului. Cu toate acestea, în anul 2018, Consiliul Județean a investit numai în acest spital 3.291.590 lei iar pentru primul trimestru din 2019 a alocat 1 milion de lei. Mai mult, tot pentru Spitalul Județean, Consiliul Județean Cluj a accesat și câștigat fonduri europene în valoare de 13.182.344 lei pentru dotarea ambulatoriului spitalului.

Consiliul Județean Cluj îi solicită public ministrului Pintea să nu mai folosească sănătatea drept lance în campania electorală", se arată într-un comunicat remis presei. 

Ministrul Sănătății: "Dezolant. Lipsă de organizare și mizerie"

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a continuat, sâmbătă seara, "seria de vizite inopinate" la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, în Unitatea de Primiri Urgenţe şi Secţia de Ortopedie. 

"Seara trecută am continuat seria de vizite inopinate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, în Unitatea de Primiri Urgențe și Secția de ortopedie. Pentru că, la Cluj, clădirea spitalului este în sistem pavilionar, la UPU erau mulți pacienți care așteptau să fie transportați cu ambulanța în secțiile în care urmau să fie investigați. Dat fiind că vorbim despre gestionarea urgențelor medicale care se prezintă în această unitate, este necesar ca spitalul să aibă o ambulanță proprie care să asigure transportul pacienților care necesită investigații în cel mai scurt timp, nu doar atunci când serviciul de ambulanță Cluj poate asigura transportul acestora într-o secție în alta.

Din păcate, am vazut că în secția de ortopedie nu se poate opera în weekend, iar cazurile care necesita intervenții chirurgicale sunt transferate în alte spitale. De asemenea, imaginea pe care pacienții o vad când intră în acest spital este dezolantă, lipsa de organizare și mizeria din curtea spitalului nu e o carte de vizită demnă să dea încredere celor care vin aici pentru a-și rezolva o problemă medicală", a declarat ministrul. 

Sorina Pintea a mai precizat că Ministerul Sănătății finanțează anul acesta achiziția de aparatură medicală solicitată de SCJU Cluj, "însă acest lucru nu este suficient pentru ca pacienții să beneficieze de un act medical de calitate acordat în condiții de siguranță. Este nevoie de fonduri care să asigure condițiile desfășurării actului medical, iar acestea trebuie finanțate de către Consiliul Județean, care este proprietarul clădirii în care funcționează spitalul". Mai multe detalii AICI! 

Pintea trimite o echipă de control la Spitalul Județean din Cluj

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat luni că va trimite o echipă de control la Spitalul de Urgenţă din Cluj, după controlul inopinat făcut în weekend la unitatea spitalicească. Ea a relatat că vizita sa era aşteptată şi cu toate acestea a constatat o serie de nereguli.

„Va vedea exact ce se întâmplă acolo. Va vedea dacă directorul administrativ şi-a făcut treaba. A fost amuzant pentru că portarul de la clinica de ortopedie mi-a spus că mă aşteptau. Mi-a zis vă aşteptam atunci când aţi fost la Gherla, acum o săptămână. Am senzaţia că nu le-a păsat. Aparţinătorii mi-au spus că stau de ore bune ca pacienţii să fie transportaţi. Ambulanţa după patru ore nu venise, erau paturi blocate.

Am întrebat de exemplu de ce nu există ambulanţieri care să transporte pacienţii şi mi s-a spus avem de luni până vineri. Ah şi am spus şi pe week-end nu avem nimic. Fiind spital de urgenţă. Echipa de control va merge şi sperăm ca problemele să se rezolve. Nu ar trebui să treacă mai mult de o lună (să se rezolve problema – n.r.). Eu mă duc des şi merg şi prin alte clinici”, a declarat luni, la Digi 24, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Comenteaza