Foto Clujul are o cameră senzorială pentru pacienții cu Alzheimer

Clujul are o cameră senzorială pentru pacienții cu Alzheimer

La Centrul de zi Alzheimer a fost inaugurată o cameră de stimulare senzorială pentru pacienții cu diferite forme de demență.

Pacienții cu Alzheimer sau alte forme de demență au la dispoziție o cameră senzorială, dotată cu echipamente speciale menite să le stimuleze simțurile, să-i ajute să își concentreze atenția pe diferite experiențe senzoriale - vizual, auditiv, olfactiv, tactil, vestibular și proprioceptiv.

Clujul are o cameră senzorială pentru pacienții cu Alzheimer

Camera senzorială este un spațiu special gândit, amenajat și echipat în care specialiștii vor putea să desfășoare activități pentru stimularea simțurilor și activității intelectuale ale pacienților. În egală măsură, este menită să îi ajute pe bolnavii de Alzheimer să se relaxeze.

Clujul are o cameră senzorială pentru pacienții cu Alzheimer

"De exemplu, “Pianul de Lumini” de pe perete îi poate ajuta pe pacienți să păstreze mai mult timp sau să recupereze informații elementare despre culori - identificarea, recunoașterea lor se pot pierde din cauza demenței. Este un spațiu complex unde medicii vor stimula activitatea cognitivă și vor stimula simțurile vitale ale pacienților pe care o boală îi face prizonieri în ceața propriilor minți", transmit cei de la Asociația "Zi de Bine", care au dezvoltat acest proiect cu sprijinul DGASPC Cluj și Societatea Română Alzheimer, filiala Napoca.

Tot Asociația "Zi de Bine" a organizat săptămâna aceasta și prima tabără pentru pacienții cu Alzheimer din România. Astfel, 10 persoane diagnosticate cu Alzheimer - plus aparținătorii sau asistenții lor au fost câteva zile în tabără la Sălicea unde au avut parte de ateliere creative, kinetoterapie, ergoterapie, meloterapie și alte activități gândite de specialiști pentru a-i ajuta pe bolnavi să se simtă mai bine.

Comenteaza