CNAS, noi întârzieri la plăți. Medicii de familie din Cluj amenință că își reduc activitatea: "Cerem să găsească soluții urgent. Vă sugerăm să explicați asiguraților care pot fi consecințele"

CNAS, noi întârzieri la plăți. Medicii de familie din Cluj amenință că își reduc activitatea: "Cerem să găsească soluții urgent. Vă sugerăm să explicați asiguraților care pot fi consecințele"

Medicii de familie din mai multe județe, printre care și Cluj, spun că nu și-au primit banii serviciile efectuate în luna octombrie și amenință că își reduc activitatea dacă CNAS nu face plățile.

Organizațiile patronale ale medicilor de familie din județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Bucureşti-Ilfov, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Iași, Mureș, Sibiu, Timiș, Vâlcea, Vrancea au anunțat luni că termenul contractual de plată integrală pentru serviciile de medicină primară efectuate în luna octombrie 2023 nu a fost respectat.

"Acest fapt reprezintă o încălcare unilaterală a contractului de furnizare de servicii medicale ce poate genera daune - interese. Apreciem că respectarea prevederilor contractuale trebuie să fie o obligație a tuturor părților semnatare ale unui contract și nu doar a furnizorilor de servicii medicale.

Plata parțială, în proporție de 60-70%, este inacceptabilă, această clauză nefiind cuprinsă în contractul asumat bilateral. Cu celeritate va trebui să oferiți explicații publice entităților juridice pe care le reprezentăm și ale căror predicții fiscale le bulversați referitoare la nerespectarea repetată a caselor de sănătate a prevederilor contractuale. Menționăm că nu este un incident singular și vă reamintim că în precedentul apropiat ați avut o întârziere de plată de aproximativ 14 zile pe care nu v-ați asumat-o", se arată într-un mesaj al Patronatului Medicilor de Familie Cluj.

Medicii de familie atrag atenția că, în cazul în care problema plăților nu va fi rezolvată "în cel mult două zile de la data prezentei", își vor reduce activitatea.

"Cerem urgent CNAS si CJAS să acorde atenție acestei probleme și să găsească soluții imediate pentru a asigura plata corectă și la timp a serviciilor medicale efectuate de medicii de familie pentru a nu crea dificultăți financiare profesioniștilor din domeniu. Este crucial să se evite orice impact negativ asupra accesului pacienților la îngrijiri medicale primare de calitate. (...) Spunem public că pacienții care nu pot beneficia de propriile lor asigurări de sănătate sunt strict sub incidența răspunderii dumneavoastră. Vă sugerăm să explicați asiguraților dumneavoastră care pot fi consecințele lipsei furnizării de servicii medicale în medicina primară", au transmis medicii de familie. 

Comenteaza