Consultaţii prin telefon, în premieră naţională, la Spitalul de Copii din Cluj VIDEO

Consultaţii prin telefon, în premieră naţională, la Spitalul de Copii din Cluj VIDEO
Premieră medicală pentru ţara noastră. Din 1 ianuarie 2014, la Spitalul de Copii din Cluj va funcţiona un call center prin care medicii pediatri vor consulta copii. Proiectul costă 40 de mii de euro şi va fi implementat cu ajutorul Fundaţiei Părinţi Clujeni.

După ce au reuşit în doar câţiva ani să cumpere o ambulanţă pentru transportul pacienţilor cu bani din sponsorizări, să renoveze şi să utileze bucătăria spitalului de copii din Cluj şi chiar să refacă un bloc operator, în acelaşi spital, Fundaţia Părinţi Clujeni vrea acum să revoluţioneze sistemul medical românesc. Aşa că, de la începutul anului viitor, părinţii care au copii bolnavi vor putea suna la un număr unic, iar un medic pediatru le va spune ce să facă.

În alte ţări civilizate, un astfel de sistem funcţionează de peste 30 de ani. La noi în ţară, Ministerul Sănătăţii nici nu se gândeşte să finanţeze proiecte de acest tip, din lipsă de fonduri.

Părinţii clujeni început să investească în Spitalul de Copii în 2010. În 2013, aceştia au reuşit, din donaţii şi sponsorăzări, să uşureze munca medicilor chirurgi şi, implicit, să crească siguranţa micuţilor care ajung pe masa de operaţie. Acum, unitatea medicală are un bloc operator şi o secţie de terapie intensivă noi.

Call center-ul, care va fi funcţional peste aproximativ 2 luni, va funcţiona ca sistem-pilot timp de o jumătate de an.

Reporter: Ancuţa STĂVAR

Imagine: Lorant ERSEK

 

Comenteaza