Consumul de droguri. Rafila: "Sunt foarte îngrijorat de fenomenul pe care l-am observat în ultima vreme"/ Profesorii, instruiți să recunoască elevii care se droghează

Consumul de droguri. Rafila: "Sunt foarte îngrijorat de fenomenul pe care l-am observat în ultima vreme"/ Profesorii, instruiți să recunoască elevii care se droghează

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat joi, că este "foarte îngrijorat" de faptul că în ultima perioadă consumul de droguri și de alte stupefiante a luat amploare în rândul copiilor și tinerilor.

Ministrul Sănătății a spus că speră într-o abordare coordonată, a autorităţilor şi a societăţii în general pentru ca acest fenomen să fie adus sub control deoarece viața copiilor și tinerilor este în pericol.

”Există o agenţie specializată, Agenţia Naţională Antidrog, dar în mod evident, consumul de droguri şi de substanţe stupefiante afectează foarte serios viaţa, mai ales dacă discutăm de copii, de tineri. Aici cred că trebuie să fie un efort comun, nu numai al aceste agenţii, al ministerului Educaţiei, al Ministerului Sănătăţii, încât să avem campanii de conştientizare şi de informare atât pentru copii cât şi pentru părinţi”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a subliniat că de cele mai multe ori acest subiect este tratat cu superficialitate de societatea civilă şi că sunt foarte mulți oameni care nu îşi dau seama de consecinţele consumului de droguri asupra copiilor.

”Eu personal sunt foarte îngrijorat de fenomenul pe care l-am observat în ultima vreme şi sper să avem o abordare coordonată, conjugată, a autorităţilor şi a societăţii în general pentru ca acest fenomen să fie adus sub control. Nu ne ocupăm, nu pot să dau detalii despre curricula de pregătire (..) am chiar un consilier personal care se ocupă de această problem, domnul doctor Gabriel Diaconu, pot să ne furnizeze informaţii”, a mai spus Alexandru Rafila.

40 de profesori pe lună per județ, învățați să recunoască elevii care consumă droguri

Ministerul Educației are în lucru un proiect comun cu Ministerul Sănătății pentru a forma profesori care să știe să recunoască semnele atunci când un elev consumă droguri.

"În momentul de față există în lucru, este aproape de finalizare un protocol de colaborare un parteneriat între Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, cu scopul principal de a se organiza sesiuni de formare adresate profesorilor, care să cuprindă noțiuni legate de principalele categorii de droguri, respectiv de semne ale consumului de droguri la adolescenți. Este foarte important acest aspect, deoarece din păcate, în continuare ne confruntăm cu o problemă, cea a numărului insuficient de consilieri școlari, respectiv de numărul insuficient de cabinete de medicină școlară. Considerăm că prin acest protocol și prin acțiunile care vor decurge din urma acestui acord se vor organiza sesiuni de formare în cadrul cărora cel puțin 40 de profesori vor fi formați lunar în fiecare județ, respectiv 140 de profesori în municipiul București. Vor recunoaște semnele consumului de droguri, pentru că din păcate și considerăm că ar fi o componentă foarte importantă, inclusiv includerea în formarea inițială a consilierilor școlari a unor elemente pentru a recunoaște aceste fenomene", a declarat Kallós Zoltán, secretar de stat în Ministerul Educației, în cadrul unei dezbateri din comisia de învățământ din Camera Deputaților, intitulată "Rolul educaţiei în combaterea consumului de droguri şi substanţe etnobotanice".

Comenteaza