Corona-Forms, aplicaţia de monitorizare a bolnavilor de Covid-19, nu va localiza persoane. Cine o utilizează

Corona-Forms, aplicaţia de monitorizare a bolnavilor de Covid-19, nu va localiza persoane. Cine o utilizează
| Foto: digi24.ro

Aplicaţia Corona-Forms este utilizată de autorităţile medicale şi nu va localiza persoane. 

Precizarea aparţine reprezentanţilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi apare în contextul în care în spaţiul public circulă mai multe întrebări legate de modernizarea platformei.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) nu dezvoltă o aplicaţie bazată pe colectarea informaţiilor de localizare a persoanelor, ci o funcţionalitate suplimentară a aplicaţiei Corona-Forms, utilizată în prezent de autorităţile medicale.

Noua funcţionalitate va permite o monitorizare medicală a cazurilor COVID-19, pe baza informaţiilor introduse în aplicaţie de entităţile prevăzute în Ordinul Ministrului Sănătăţii pentru aprobarea fluxului informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2, relatează Mediafax.

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, pe platforma Corona-Forms, vor fi prezentate într-o interfaţă grafică internă de tip hartă adresele declarate în timpul anchetei epidemiologice de către persoanele care au rezultate pozitive la virusul SARS-CoV-2. Această funcţionalitate va fi disponibilă doar factorilor de decizie şi va permite filtrarea cazurilor confirmate cu noul coronavirus, pe zone, până la nivelul străzilor.

„Reiterăm faptul că această funcţionalitate nu presupune monitorizarea persoanelor. STS a dezvoltat, pe baza cerinţelor operaţionale stabilite de Ministerul Sănătăţii, un sistem informatic care permite centralizarea datelor cu privire la persoanele confirmate cu noul coronavirus.

La acest moment, potrivit Ordinului Ministrului Sănătăţii pentru aprobarea fluxului informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2, fiecare laborator care realizează teste a început procedura de introducere în sistemul informatic a rezultatelor obţinute, fiind posibilă generarea rapoartelor la nivel naţional ori judeţean sau doar pentru anumite zone.

De asemenea, sistemul informatic permite transmiterea către fiecare pacient şi către medicii de familie a mesajelor SMS şi e-mail-urilor cu rezultatele testului COVID-19”, au explicat reprezentanţii STS.

STS precizează că îşi manifestă toată deschiderea pentru susţinerea demersurilor guvernamentale în gestionarea efectelor pandemiei de coronavirus.

Comenteaza