COVID | Jurma: INSP confirmă prezența familiei BQ.1 în România/ Există acum peste 500 de variante în circulație

COVID | Jurma: INSP confirmă prezența familiei BQ.1 în România/ Există acum peste 500 de variante în circulație

Cercetătorul Octavian Jurma afirmă că raportul INSP confirmă prezenţa familiei BQ.1 a SARS-COV-2 în România. "Săptamâna trecută am avut o creștere a numărului de internări în ATI, nu o scădere. Este un prim semn îngrijorător al debutului noului val".

Jurma afirmă că raportul cel mai recent al INSP privind VOC (variantele care determină îngrijorare) confirmă prezenţa familiei BQ.1 a SARS-COV-2 în România, ”așa cum am avertizat acum 2 săptămâni”.

”Conform acestui raport avem 4 noi cazuri de BQ.1 din cele 18 (optsprezece, adică 3 pe zi) secvenţieri făcute în România săptămâna trecută şi 5 în total. Avem deci şi o secvenţă BQ.1 identificată acum 2 săptămâni sau chiar mai mult (prima a fost confirmată în septembrie în bazele de date internaţionale). Nici vorbă însă de o conferinţă de presă sau de ceva reacţii oficiale”, scrie Jurma într-o postare pe Facebook.

Acesta susţine că Guvernul este obligat să trimită secvenţierile către ECDC (Centrul European pentru Combarea Bolilor), iar ”soluţia politică la această «problemă» este eliminarea secvenţierilor sau reducerea lor până devin nesemnificative”.

”Este evident că secvenţierile sunt pe cale de dispariţie pentru că produc date care contrazic retorica politică oficială”, a afirmat Jurma, menţionând că în urmă cu patru săptămâni s-au făcut 174 de secvenţieri, în urmă cu trei săptămâni - 94 de secvenţieri, în urmă cu două săptămâni - 32 de secvenţieri, iar săptămâna trecută s-a ajuns la 18 secvenţieri (3 pe zi).

”În ritmul acesta vom ajunge la 2-3 secvenţieri pe săptămână şi vom dovedi că nu exista variante periculoase în România. Este efectiv negaţionism de stat”, a susţinut medicul.

”Săptămâna trecută am avut o creştere a numărului de internări în ATI, nu o scădere”

Potrivit acestuia, numărul de cazuri nu a scăzut ”nici pe departe în ritmul în care au scăzut secvenţierile”, el explicând că în prezent sunt în circulaţie peste 500 de variante ale SARS-COV-2, dar că e ”greu să identifici chiar și 50 de variante cu 18 secvențieri pe săptămână”.

”Săptămâna trecută am avut o creştere a numărului de internări în ATI, nu o scădere. Este un prim semn îngrijorător al debutului noului val. Secvenţierile ar fi trebuit să crească pentru a vedea cu ce ne confruntăm în spitale”, a subliniat Jurma.

El a spus că în raportul INSP nu se regăsesc ”nici versiunile grupului BQ.1.1 sau ce alte variante cu risc ridicat sunt în circulaţie” şi ”nu aflăm nici câte decese provoacă noile variante aflate în circulaţie”.

”Faptul că Ministerul Sănătăţii ştie de cel puţin 2 săptămâni că BQ.1.1 se află în circulaţie comunitară în România, dar guvernul refuză public în continuare să aducă vaccin bivalent BA5 în România este incalificabil.

Am ieşit din zona speculaţiilor privind buna credinţă a guvernului şi intrăm în zona dovezilor de rea credinţă. Sper ca doamna Kovesi şi DNA să investigheze cu mare atenţie justificarea instituţională a blocării livrărilor de vaccin actualizat, având în vedere că absenţa vaccinului în pandemie este mult mai gravă decât absenţa stingătoarelor într-un incendiu”, afirmă Octavian Jurma.

Comenteaza