Creștere alarmantă a numărului de cazuri de cancer la tineri! Care ar fi explicația și ce recomandă specialiștii pentru prevenţie

Creștere alarmantă a numărului de cazuri de cancer la tineri! Care ar fi explicația și ce recomandă specialiștii pentru prevenţie

Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor au crescut brusc la nivel mondial. Medicii spun că există măsuri de prevenţie care pot fi luate pentru a diminua riscurile de îmbolnăvire.

Cancerele cu debut precoce, definite ca fiind cazurile diagnosticate la persoane sub 50 de ani, au crescut la nivel global cu un procent uluitor de 79%.

În Statele Unite, Societatea Americană de Cancer a raportat că datele demografice ale pacienţilor cu cancer se deplasează din ce în ce mai mult de la persoanele în vârstă la persoanele de vârstă mijlocie.

Tipurile de cancer cu debut precoce care provoacă cel mai mare număr de decese şi cea mai mare povară la nivel global sunt cancerul de sân; cancerul de trahee, bronhii şi plămâni; şi cancerul de stomac şi colorectal, potrivit unui studiu 2023 publicat în revista BMJ Oncology.

Acestea sunt statistici similare pentru populaţiile mai în vârstă. În Statele Unite, cancerul pulmonar, cancerul colorectal, cancerul pancreatic şi cancerul de sân sunt cele patru cauze principale ale deceselor cauzate de cancer, scrie news.ro.

Un raport al Societăţii Americane de Cancer a evidenţiat în special cancerul colorectal, care este acum principala cauză de deces prin cancer la bărbaţii mai tineri de 50 de ani şi a doua la femeile sub 50 de ani.

Cum s-ar putea explica acest fenomen

Unii cercetători indică rata tot mai mare a obezităţii din ultimele decenii, care este asociată cu riscul de apariţie timpurie a cancerului.

Dr. Leana Wen, medic de urgenţă şi profesor asociat adjunct la Universitatea George Washington, a oferit câteva lămuriri într-un recent interviu.

Potrivit medicului, schimbarea obiceiurilor alimentare, mai exact creşterea consumului de alimente ultraprocesate, şi sedentarismul sunt, de asemenea, asociate cu rate mai mari de cancer. Alţii speculează că ar putea fi în joc factori de mediu, cum ar fi substanţele cancerigene eliberate în aer, apă şi alimente.

Este esenţial ca oamenii să îşi cunoască istoricul familial, deoarece medicul lor le-ar putea recomanda paşi suplimentari de urmat, cum ar fi testarea genetică. De asemenea, ar putea fi nevoie să înceapă mamografiile sau alte teste de screening la o vârstă mai timpurie.

Tratamentul poate fi curativ dacă cancerele sunt depistate la timp, spune dr. Wen care are şi câteva recomandări pentru persoanele tinere.

Toată lumea ar trebui să încerce să îşi afle istoricul familial de cancer. Există rude de gradul întâi care au avut cancere? Să-şi cunoască propriul istoric medical şi să-şi întrebe medicul dacă o anumită afecţiune le poate creşte riscul de cancer. De asemenea, nu uitaţi să menţionaţi toţi factorii legaţi de stilul de viaţă, inclusiv fumatul, consumul de alcool, obiceiurile alimentare şi activitatea fizică.

Renunţarea la fumat şi reducerea consumului de alcool sunt paşi importanţi. Doar unul sau două minute de exerciţii fizice viguroase pe zi pot reduce riscul de cancer, la fel ca şi reducerea alimentelor ultraprocesate.

Aceste modificări ale stilului de viaţă reduc riscul de cancer si reduc probabilitatea de boli de inimă şi de deces prematur.

Comenteaza