Cum a ajuns Clujul pe lista roșie COVID?

Cum a ajuns Clujul pe lista roșie COVID?

Numărul cazurilor zilnice cu COVID-19 depistate la Cluj pare alarmant când este comparat cu cel din alte județe, însă dacă privim lucrurile din punct de vedere al procentului de pozitivare, situația stă cu totul altfel. 

La Cluj au fost raportate miercuri 356 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, număr cu care județul se află în top, la nivel național. Cu toate astea, procentul de pozitivare la Cluj este mult mai mic față de alte județe care se "laudă" cu cazuri mai puține. Cum se explică? Numărul testelor pentru COVID-19 prelucrate în 24 de ore la Cluj trece aproape zilnic de 2.500, în timp ce în alte județe nu depășește câteva sute.

De exemplu, în ultima zi, la Cluj au fost s-au prelucrate 2.688 teste (dintre care 905 la cerere) din care 356 au fost pozitive, ceea ce înseamnă un procent de pozitivare de 13.24%.

Dacă analizăm situația din acest punct de vedere observăm că stăm mai bine decât județul Giurgiu, care are doar 44 de cazuri noi, dar un procent de pozitivare de 61,11% (72 de teste prelucrate), ori decât județul Dolj, cu 162 de cazuri noi (482 teste), dar un procent de pozitivare de 33,61%. Stăm mult mai bine și față de Brașov, care deși are cam jumătate din numărul de cazuri depistate la Cluj (185 cazuri din 644 teste), urcă spre 30% cu procentul de pozitivare (28,73%). Și Galați a raportat doar 80 de cazuri noi - de peste patru ori mai puține decât Clujul, dar a testat doar 475 de persoane, iar dacă calculăm, procentul de pozitivare e mai mare, 16,82%.

Bineînțeles, sunt și județe care testează mai puțin și au un procent de pozitivare mai mic decât Clujul.  De exemplu, Constanța - 107 cazuri pozitive din 1.135 de teste prelucrate, ceea ce înseamnă un procent de pozitivare 9,43% sau Argeș - 48 de cazuri pozitive din 641de teste efectuate, adică un procent de pozitivare de 7,49%.

Prin urmare, Clujul este în top când vine vorba de numărul cazurilor zilnice depistate, dar raportându-ne la numărul testelor prelucrate stăm mai bine decât pare la prima vedere. 

loading...
Comenteaza