Cum atacă noul coronavirus plămânii. Clip 3D

Cum atacă noul coronavirus plămânii. Clip 3D

Un videoclip care prezintă imagini 3D cu plămânii unui bărbat asimptomatic infectat cu noul coronavirus a provocat îngrijorare în rândul medicilor care au constatat cât de grave sunt leziunile suferite de acesta, scrie CNN.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=9rgJOBHwTkM&feature=emb_title

Un clip 3D dezvăluie leziunile pulmonare suferite de pacienţii cu coronavirus din SUA. Pacientul în vârstă de 59 de ani, confirmat pozitiv cu COID-19 a ajuns în punctul în care săi nu mai funcţionează corect, a explicat dr. Keith Mortman, şeful secţiei de chirurgie toracică de la George Washington University Hospital.

Imaginile arată leziuni extinse pe plămânii unui bărbatului care înainte de a contacta noul virus avea o stare de sănătate bună, singura sa problemă fiind hipertensiune arterială, a spus Mortman.

După ce s-a îmbolnăvit, pacientul a ajuns să aibă nevoie de ventilator pentru a respira şi de un aparat care să-i oxigeneze sângele, a spus Mortman.

„Pentru aceşti pacienţi care prezintă în esenţă insuficienţă respiratorie progresivă, afectarea plămânilor este rapidă şi răspândită, după cum se vede în acest clip”, a explicat doctorul.

"Din păcate, odată deterioraţi la acest nivel, plămânii au nevoie de mult timp pentru a se vindeca. Iar pentru 2-4% dintre pacienţii cu COVID-19, leziunile sunt ireversibile“, mai spune specialistul.

Noul coronavirusul este în primul rând de natură respiratorie. Acesta „intră în membranele mucusului şi apoi în plămân. Urmează apoi încercarea organismului de a lupta şi aici apare inflamaţia", a spus Mortman.

Petele galbene din clip reprezintă atât infecţia, cât şi inflamaţia. „De aceea apare acest proces inflamator destul de puternic în plămâni ca o încercare a organismului de a controla infecţia", a explicat doctorul.

Dar această inflamaţie împiedică plămânii să mai oxigeneze sângele şi să prelucreze dioxidul de carbon.

La unele persoane, spune Mortman, daunele vor fi ireversibile.

"Vreau ca oamenii să vadă asta şi să înţeleagă ce poate face acest lucru", a spus Mortman. „Oamenii trebuie să ia asta în serios”, conchide medicul american.

Comenteaza