Cum îţi faci EKG-ul la distanţă, pe Internet, dacă stai la ţară VIDEO

Cum îţi faci EKG-ul la distanţă, pe Internet, dacă stai la ţară VIDEO
Pacienţii cu probleme cardiace vor beneficia de o reţea de telemedicină. În cabinetele medicilor de familie din zona rurală ar putea fi instalate terminale EKG. De acolo, prin intermediul calculatorului şi al internetului, rezultatele vor putea fi transmise la secţiile de cardiologie din Cluj-Napoca. Astfel, oamenii de la sate ar urma să economisească timp preţios, dar şi bani. Medicii spun că sistemul este fezabil şi a fost testat deja pe pacienţi din Beliş.


Ideea a venit din partea consilierilor judeţeni PSD, care propun achiziţionarea de termnale EKG, care să fie instalate în cabinetele medicilor de familie de la sate. "Nnoi am propus în primă fază 100 de terminale EKG, merge pacientul acolo, se leagă la internet, se pune terminalul EKG in funcţiune, se face analiza, se transmite la Cluj la Institutul Inimii sau la Recuperare, după cum va fi protocolul", explică Remus Lăpuşan, unul dintre consilierii judeţeni.

În funcţie de diagnostic, medicul specialist va decide ce trebuie să facă pacientul mai departe. Remus Lăpuşan vorbeşte de o finanţare de circa 70.000 de euro în primă fază. Consilierul propune ca Spitalul Clinic de Recuperare, Institutului Inimii şi Clinica Medicală I să se alăture proiectului. Medicii de la Spitalul de Recuperare testează deja un terminal montat în comuna Beliş. Medicul specialist cardiolog Gabriel Cismaru explică: "sistemul este fezabil. se pot inregistra EKG-urile. cu cat vom avea mai multe dispozitive cu atat vor fi mai multi pacienti care vor avea acces la inregistrarea EKG-ului. Aacestea se pun pe pacient şi înregistrarea se poate face de la mare distanţă, inclusiv de la o casă de munte".

Aparatul intregistrează EKG-ul cu ajutotul electrozilor plasaţi pe toracele pacientului. Electrozii se cuplează la dispozitivul de înregistrare fix, iar cu ajutorul unui cablu USB se cuplează la calculatorul de înregistrat. Datele se trimit prin internet la medicul cardiolog. Terminatul EKG poate fi montat chiar şi la domiciliul pacientului.

Consilierii judeţeni urmează să aibă o întâlnire cu reprezentanţii spitalelor şi ai Casei de Asigurări de Sănătate pentru a definitiva proiectul.

Reporter: Alin Golban
Operator: Călin Fedeleş

Comenteaza