Advertorial Cum să previi un accident vascular cerebral?

Cum să previi un accident vascular cerebral?

Accidentul vascular cerebral (AVC) este una dintre cele mai imprevizibile afecțiuni neurologice ce afectează creierul, putând avea efecte pe termen lung, generând dizabilitate.

O astfel de boală poate fi prevenită prin câteva mijloace simple, iar dacă se întâmplă să apară simptome specifice unui posibil AVC este recomandat să vă consulte rapid un medic neurolog.

În primul rând, ce este un accident vascular cerebral (sau, pe scurt, AVC)? AVC-ul este o afecțiune neurologică care afectează creierul și poate fi de două tipuri: ischemic sau hemoragic. 

AVC ischemic se produce în momentul în care alimentarea cu sânge a unei zone din creier a fost întreruptă sau mult redusă, prin blocarea unei artere, cel mai frecvent printr-un cheag de sânge, împiedicând astfel țesutul cerebral dependent de acea arteră să primească substanțe nutritive și, mai ales, oxigen și glucoză. Efectul? Celulele (neuronii) din regiunea cerebrală afectată vor muri în scurt timp, provocând infarctul cerebral.

AVC hemoragic se produce în momentul în care un vas de sânge de la nivel cerebral se rupe, iar sângele părăsește acel vas și invadează o parte din creier, distrugând neuronii din regiunea creierului afectată de hemoragie.

Printre simptomele accidentului vascular cerebral se numără: dificultățile de pronunție a cuvintelor, de exprimare și/sau înțelegere a limbajului, asimetria facială, scăderea forței musculare sau imposibilitatea mobilizării unuia sau a mai multor segmente ale corpului, tulburări de sensibilitate (de percepție a atingerii, a temperaturii, a durerii), tulburări de echilibru și/sau coordonare, tulburări de vedere brusc instalate la unul dintre ochi, vedere dublă, cefalee severă și rezistentă la tratament cu debut acut, ce poate fi însoțită de amețeli, greață și/sau vărsături.

Așadar, cum am putea preveni un accident vascular cerebral?

În primul rând ar trebui identificați și tratați factorii de risc vasculari.

Trebuie să fim atenți la valorile tensiunii arteriale, deoarece creșterea lor (hipertensiunea arterială) reprezintă un factor important de risc în producerea unui accident vascular cerebral, dacă nu sunt ținute sub control. Pentru a îndeplini acest „obiectiv”, ar trebui să renunțăm la alimentele bogate în sare.

Fibrilația atrială sau alte afecțiuni cardiace (infarctul de miocard, defectul de sept interatrial, stenoza mitrală), tulburările de coagulare a sângelui, diabetul zaharat sau valorile crescute ale colesterolului și ale trigliceridelor (grăsimi prezente în sânge) trebuie prevenite, diagnosticate precoce și tratate. Se recomandă controale medicale periodice! E mult mai simplu să prevenim decât să tratăm! 

Obezitatea va trebui evitată. Dieta este foarte importantă. Trebuie evitat excesul de zahăr, grăsimi saturate sau trans (acestea din urmă sunt conținute în alimentele de tip fast-food sau în produsele de patiserie), alcool. Se recomandă consumul de proteine, grăsimi nesaturate (vegetale), carne albă, pește, cereale integrale, fructe, legume. Hidratarea, constând în aportul de 2 litri de lichide zilnic, este importantă.

Sedentarismul este de asemenea un factor de risc vascular, exercițiul fizic moderat (mersul pe jos, alergatul, activități fizice) timp de 150/minute pe săptămână fiind un minim ce ar trebui atins.

O altă cauză a producerii accidentului vascular cerebral este stresul. În această situație trebuie să încercați să controlați/limitați activitățile stresante și suprasolicitante psihic și să alocați timp și relaxării.

Nu în ultimul rând, pentru a preveni un accident vascular cerebral, fumătorii trebuie să renunțe la fumat. Acest viciu poate favoriza formarea de cheaguri de sânge (în special la femeile care urmează tratamente anticoncepționale și fumează), ceea ce crește riscul de AVC. Dacă nu reușiți să renunțați prin voință, puteți apela la un medic specialist pentru recomandarea unui tratament medicamentos, fiind recomandat să nu abandonați acest demers, chiar dacă primele încercări au eșuat.

Așadar, există mulți factori de risc pentru producerea unui AVC, legați de stilul de viață, dar și de diferite boli asociate și netratate. Se impune o atenție sporită acordată educației medicale, stilului de viață sănătos și controalelor medicale periodice la medicul de familie.

Comenteaza