Cum să ținem un post sănătos. Nutriționist clujean: „Trebuie să avem de toate în farfurie"

Cum să ținem un post sănătos. Nutriționist clujean: „Trebuie să avem de toate în farfurie"

Postul Paștelui a început de câteva zile și pentru mulți dintre cei care îl urmează cea mai mare provocare este să renunțe la consumul de carne. Nutriționiștii vin cu câteva variante alternative sănătoase și la fel de hrănitoare.

Postul Paștelui este greu de ținut, fiind lung și aspru, iar pentru persoanele care suferă de diferite afecțiuni este chiar contraindicat. Dacă totuși îl urmați, este bine să țineți cont de câteva sfaturi ale specialiștilor în nutriție.

Andrada Mureșan, medic primar clujean - Diabet, Nutriție și Boli metabolice, atrage atenția că putem să ne păstrăm un stil de viață sănătos și în perioada postului, dacă ne hrănim echilibrat, facem sport și dormim suficient. Un post sănătos înseamnă că se pot consuma cu încredere legume, fructe, linte, soia, mazăre, fasole, ciuperci, dar nu numai.

„„Persoanele sănătoase, care nu au contraindicații de alimentație specifică pot să țină postul fără nicio problemă. Ca și recomandări specifice, persoana care ține post trebuie, ca la fiecare masă, să își aducă toți micro-macronutrienții. Adică șă își aducă glucide de bună calitate, lipide de bună calitate și în special proteine, pentru că în post proteinele sunt cele pe care de obicei le evită, în special acele proteine de orgine animală", spune dr. Andrada Mureșan.

Cea mai dificilă provocare în post este renunțarea la carne și mai ales înlocuirea acesteia cu alimente sănătoase. Medicul clujean ne oferă câteva variante.

„Surse foarte bune de origine vegetală de proteine putem găsi în cereale integrale, în nuci, alune, semințe. Dacă se evită lactatele, există variantele de lactate din produse de soia, lapte de migdale. A se evita laptele de cocos. Marile asociații de cardiologie spun că tot ce este cocos înseamnă grăsimi saturate, în nuca de cocos, uleiul de cocos și alte produse de cocos există aceste grăsimi saturate care sunt într-un procent crescut față de uleiurile vegetale. Aceste grăsimi cresc colesterolul din sânge și cresc riscul de infarct cardiovascular. Soia este de asemenea, un aliment ce poate fi consumat pe perioada postului", mai atrage atenția dr. Andrada Mureșan.

Fără semipreparate

O recomndare importantă pentru a ne menține sănătoși pe perioada postului este de a nu consuma alimente semipreparate, iar pe de altă parte, de a mânca fructe și legume proaspete. „Alimentele menționate nu trebuie regăsite în semipreparate, gata făcute pentru a fi rapid prăjite în ulei. Dacă se consumă nuci, alune, semințe, acestea să fie consumate în stare crudă, eventual maxim prăjite, fără adaos de sare, pentru că trebuie să fim atenți și la aportul de sare.

De asemenea, altă recomandare este să se consume fructe, legume, două, trei porții pe zi. Să fim atenți la numărul de porții, iar fructele trebuie consumate proaspete, nu în fresh-uri sau smoothie-uri, pentru că sunt nesănătoase, Tot ce înseamnă kilocalorie lichidă, cum este fresh-ul de fructe se absoarbe brusc în organism, crește brusc glicemia, și are loc o absorbție mai rapidă a glucidelor. În al doilea rând, tot ce înseamnă tocare, mărunțire, se oxidează", mai menționează medicul clujean.

Lintea, fasolea și mazărea, foarte hrănitoare

Nu în ultimul rînd, lintea, fasolea și mazărea sunt foarte hrănitoare atunci când se evită carnea. „Leguminoasele sunt, de asemenea, recomandate, lintea, năutul, fasolea boabe, mazărea boabe, se pot fierbe acasă, și nici nu e o problemă dacă sunt din conservă, doar să scrie pe etichetă că alimentul e fără zahăr.

La ce să mai fim atenți în perioada postului? În post se connsumă mulți cartofi dacă se consumă, să se consume moderat, să fie la cuptor sau fierți, să nu se consume prăjiți în clasica prăjire în ulei. Să evităm baia de ulei, să se evite șnițelele vegetale prăjite în ulei, cartofii prăjiți în ulei și alte prăjeli și grăsimi de proastă calitate. Și pe perioada postului trebuie să avem grijă la alimentație, să avem grijă să avem de toate în farfurie, să fie consumate cereale integrale, pâine neagră, integrală, pâine de secară, paste integrale, orez integral, aici avem surse foarte bune și de fibre și avem mult mai multe proteine decât în clasica pâine albă, paste albe sau orez alb.

Să avem vegetale- roșii, castraveți, ardei și nu numai, ciuperci și putem să avem și porția de leguminoase, linte, năut, fasole boabe. Să nu se uite, hidratarea, care este foarte importantă, doi ltri de lichide pe zi, plus activitatea fizică zilnic. Într-un stil de viață sănătos avem trei piloni mari și importanți - alimentația, activitatea fizică și somnul, un somn de calitate", mai explică dr. Andrada Mureșan.

Comenteaza