Cum stăm cu vaccinările. Gheorghiță: Ținta este atingerea imunizării colective până la sfârșitul anului

Cum stăm cu vaccinările. Gheorghiță: Ținta este atingerea imunizării colective până la sfârșitul anului

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță a anunțat că ținta autorităților este ca pragul de imunizare colectivă împotriva COVID-19 să fie atins până la sfârşitul anului.

"Datoria noastră este să creştem progresiv capacitatea de vaccinare aşa încât în următoarele săptămâni să putem atinge rata de 70% persoane vaccinate din populaţia adultă. În acest moment, rata de acoperire vaccinală este de 40% la populaţia adultă, de peste 18 ani. (...) Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare", a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă, duminică, într-o conferinţă de presă.

Gheorghiţă a menţionat că, în ultimele săptămâni, au fost deschise progresiv noi centre, noi cabinete de vaccinare, numărul acestora urmând să crească.

"Îmi doresc să creştem rata de vaccinare. Chiar mâine vom avea o întâlnire în format online cu reprezentanţii asociaţiilor de primari, comune, municipii, oraşe pentru a optimiza procesul de vaccinare şi în mediul rural, pentru a intensifica vaccinarea cu ajutorul echipelor mobile şi în comunităţile din rural. (...) Dar asta înseamnă că ar trebui să avem cel puţin 80.000 - 100.000 de persoane vaccinate în fiecare zi, ca în următoarele 60 de zile să putem atinge rata de vaccinare de peste 70% din populaţia adultă. Eu cred că putem. Capacitate de vaccinare avem, număr de doze avem, colegi - corpul medical este dispus să facă acest efort şi suntem aici şi sperăm ca până la finalul acestui an 2021 (...) să spunem 'Împreună învingem pandemia'", a adăugat Gheorghiţă.

Întrebat ce înseamnă atingerea pragului de 70% din populaţia adultă vaccinată, Gheorghiţă a explicat: "Înseamnă că valurile următoare vor avea un impact mult mai mic. Trebuie să înţelegem că la o rată de vaccinare de peste 70% la care se va adăuga şi numărul, şi procentul de persoane care au trecut prin boală, practic imunitatea colectivă, imunitatea de grup va fi mult mai mare (...). Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori. Astăzi, ar fi trebuit să avem de cel puţin de 20 de ori mai puţine decese decât înregistrăm, din păcate, în fiecare zi", a explicat Gheorghiţă. 

În ultimele 24 de ore au fost administrate un număr de 110.539 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson, dintre care 83.504 reprezintă prima doză, 7.466 - doza a doua şi 19.569 - doza a treia, a informat, duminică, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Comenteaza