Cum știi dacă te-ai infectat cu noua tulpină din Marea Britanie. Simptomele specifice

Cum știi dacă te-ai infectat cu noua tulpină din Marea Britanie. Simptomele specifice
| Foto: alephnews.ro

Un studiu făcut în Marea Britanie evidențiază care sunt simptomele cel mai des întânite în cazul noii tulpini.

Această tulpină mai nouă și extrem de transmisibilă a coronavirusului, care a apărut în Marea Britanie anul trecut și s-a răspândit în întreaga lume, pare să provoace tuse și durere în gât ca simptome frecvente. Un sondaj printre pacienți, efectuat de Oficiul de Statistici Naționale din Regatul Unit, a constatat că oamenii infectați cu noua variantă de SARS-CoV-2 au raportat mai multe simptome de acest tip (tuse, dureri în gât, oboseală și dureri musculare) decât cei afectați de tulpina clasică.

Schimbarea în frecvența simptomelor poate fi determinată de faptul că această tulpină așa-numită britanică este mai infecțioasă și deci se răspândește mai repede de la om la om și în corpul celor afectați decât variantele mai vechi, deși impactul deplin al noii variante nu este încă în întregime cunoscut.

Potrivit rezultatelor sondajului, cei infectați cu noua variantă au raportat mai multe simptome la nivel general, însă pierderea gustului și a mirosului a fost mai puțin resimțită decât în cazul variantelor mai vechi. Rapoartele în ceea ce privește tusea au crescut de la aproximativ 27% la 35% printre cei infectați, ratele de oboseală, dureri musculare și dureri în gât crescând și acestea semnificativ. Nu au existat dovezi de diferențe în ceea ce privește simptomele gastro-intestinale, dificultățile de respirație sau durerile de cap.

Oamenii de știință din Grupul Consultativ pentru Amenințări cu Virusuri Respiratorii Noi și Emergente au concluzionat că noua variantă ar putea crește rata de mortalitate prin boala COVID-19 cu 30% până la 40%, deși alți experți au spus că este prea devreme pentru a evalua dacă această tulpină este mai periculoasă. Motivul mortalității crescute este neclar, dar poate fi legat de o mutație numită N501Y, care permite virusului să infecteze celulele mai ușor, făcându-l cu până la 70% mai transmisibil.

Faptul că încărcătura virală este mai mare în cazul acestei tulpini britanice ar putea avea ca rezultat o infecție mai răspândită în organism, afirmă savanții. Acest lucru ar putea explica de ce persoanele afectate se confruntă mai mult cu tuse, dureri musculare și oboseală. Alți experți sunt de părere că noua tulpină infectează aceleași celule cu aceleași rezultate și, având în vedere că simptomele provocate de infecția cu noua tulpină au fost autoraportate, trebuie verificat din punct de vedere științific dacă aceste diferențe chiar există și sunt importante, transmite exquis.ro.

 

Comenteaza