Damian, Terapia: „Nu vreau să panichez pe nimeni, dar urmează o perioadă complicată. Trăim din fabricile de medicamente făcute înainte de 1989"

Damian, Terapia: „Nu vreau să panichez pe nimeni, dar urmează o perioadă complicată. Trăim din fabricile de medicamente făcute înainte de 1989"

Dragoș Damian, CEO la Terapia Cluj, spune că, într-un moment de criză se vede de ce alte state europene au procedat corect atunci când și-au privit industria farmaceutică drept una strategică.

În momentul de față, cele 20 de fabrici din România, fie că sunt deținute de acționari străini sau români produc cam 50-60% din volumul de medicamente consumate în țară, afirmă Dragoș Damian, CEO la Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România.

Damian susține că România își poate produce aproape toată plaja de medicamente, evident, cu unele excepții, însă, problema este la stocuri.

„Am avut șansa și ne-am aprovizionat cu materii prime ceva mai mult decât de trei luni, perioada practic obligatorie. Am fost anul nou chinezesc și știam că va fi o pauză. Dar, chiar și așa, avem stocuri de materii prime doar până în iulie-august”, a precizat Damian pentru libertatea.ro.

Directorul general al Terapia Cluj a explicat că aproximativ 60% din materiile prime pe plan mondial pentru medicamente se produc în China și India și că aceste țări au început să-și păstreze mult pentru ele din cauza crizei.

"Chiar și fabricile de materii prime din Europa, aduc precursori chimici tot din India și China. Asta e ca urmare a faptului că în ultimii 10-15 ani s-au relocat fabrici din Vest înspre Asia", a spus Damian.

Întrebat dacă statul a făcut ceva în privința fabricilor din România, directorul general al Terapia Cluj a spus că nu s-a făcut nimic.

"În privința fabricilor, nimic. Acesta e adevărul. Norocul a fost că aceste fabrici au ajuns la niște investitori strategici, serioși, fie străini, fie SIf-uri, și s-au putut dezvolta. Dar, față de Ungaria, Polonia sau Slovacia, nu ne-am mișcat în ultimele decenii. (...) Nu vreau să panichez pe nimeni, dar urmează o perioadă complicată cu medicamentele. (...) Cinstit vorbind, trăim din fabricile de medicamente făcute înainte de 1989 și care au avut șansa să intre pe mâna unor investitori strategici și nu să fie distruse, ca în alte domenii”, a adăugat Damian.

Comenteaza