De ce oamenii fac cancer mai mult decât animalele. Ce au constatat cercetătorii

De ce oamenii fac cancer mai mult decât animalele. Ce au constatat cercetătorii

Oamenii de știință au aflat de ce oamenii ar putea fi mai susceptibili la cancer decât animalele. 

E vorba de o mutație genetică. Cercetări recente, realizate de Centrul pentru Cancer UC Davis Comprehensive, din Statele Unite, au descoperit o schimbare evolutivă care ar putea explica de ce anumite celule imunitare la oameni sunt mai puţin eficiente în combaterea tumorilor solide, comparativ cu primatele non-umane. Această descoperire ar putea duce la tratamente mai eficiente împotriva cancerului, scrie 360medical.ro.

Un studiu, publicat recent în revista Nature Communications, a identificat o diferenţă genetică subtilă în structura unei proteine imunitare, cunoscută sub numele de ligand Fas (FasL), între oameni şi primatele non-umane.

Această mutaţie genetică face ca proteina FasL să fie vulnerabilă la dezactivarea de către plasmină, o enzimă asociată tumorilor. Această vulnerabilitate pare a fi specifică oamenilor şi nu a fost observată la primate non-umane, precum cimpanzeii.

În mod semnificativ, studiul a arătat şi că blocarea plasminelor sau protejarea FasL de degradare structurală poate restabili capacitatea acesteia de a ucide celule canceroase. Această constatare ar putea deschide noi direcţii pentru îmbunătăţirea imunoterapiilor oncologice.

Combinând tratamentele actuale cu inhibitori de plasmină sau anticorpi special concepuţi care protejează FasL, oamenii de ştiinţă ar putea stimula răspunsurile imune la pacienţii cu tumori solide - mai multe, aici.

Comenteaza