De ce rata de îmbolnăvire cu COVID-19 la copii este mult mai scăzută decât la adulţi?

De ce rata de îmbolnăvire cu COVID-19 la copii este mult mai scăzută decât la adulţi?
| Foto: Mariscal / EFE

Copiii reprezintă mai puțin de 2% din cazurile identificate de COVID-19. Cercetătorii americani subliniază că minorii suferă mai puțin de COVID-19, deoarece au mai puțini receptori în celulele nazale. COVID-19 este cunoscut că folosește receptorul ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei) pentru a intra în organism, unde începe să se reproducă.

Un studiu publicat de JAMA, Jurnalul Asociației Medicale Americane, a găsit o posibilă explicație: celulele din nasul copiilor, primele pe care virusul aşează, acestea fiind principalele căi de intrare ale covidului-19 în organism, au mai puțini receptori ACE2, decât a celor mai în vârstă. Lucrarea, una dintre primele care a încercat să găsească o explicație pentru protecția aparentă a minorilor, arată că, odată cu vârsta, proporția acestor receptori crește.

Lucrarea a folosit 305 probe de țesut nazal conservate la institutul de cercetare asociat cu Spitalul Mount Sinai din New York, prelevat între 2015 și 2018 de la persoane cu vârste cuprinse între 4 și 60 de ani. Autorii înșiși recunosc că intervalul de vârstă este limitat, deoarece în acest studiu nu sunt incluse persoane mai în vârstă de 60 de ani, care reprezintă grupul cel mai afectat de coronavirus.

Motivul pentru care există mai puține cazuri de coronavirus în rândul copiilor și infecția este de obicei foarte ușoară este necunoscut, spune Cristina Calvo Rey, purtătorul de cuvânt al Asociației Spaniole de Pediatrie. Totuşi ea cănsideră că explicația referitoare la receptorii nazali „este foarte plauzibilă”. „Am luat-o  în considerare de nenumărate ori și acest studiu este unul care ar putea contribui perfect la clarificarea lucrurilor”, spune ea. Cu toate acestea, „motivul este probabil multifactorial”, spune aceasta pentru El Pais.

Printre posibilele explicații care au fost luate în considerare, se numără şi „faptul că copiii sunt foarte obișnuiți să contacteze viruși, ca și celelalte coronavirusuri sau enterovirusuri și ar fi putut dezvolta un tip de imunitate încrucișată” (care este generat ca răspuns la un agent patogen, dar funcționează împotriva altora), spune medicul pediatru.

Un alt motiv pentru care numărul copiilor afectați poate fi atât de scăzut este pentru că a fost categoria cea mai puţin testată, scrie El Pais.

Comenteaza