Deblocarea situaţiei spitalelor regionale, inclusiv a celui din Cluj, cea mai mare realizare a Ministrului Sănătăţii. Bilanţ la 6 luni

Deblocarea situaţiei spitalelor regionale, inclusiv a celui din Cluj, cea mai mare realizare a Ministrului Sănătăţii. Bilanţ la 6 luni

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, în cadrul bilanţului realizat la împlinirea a şase luni de mandat, că a reuşit deblocarea situaţiei privind construcţia spitalelor regionale, al căror termen de finalizare este 2023.

"În şase luni de când am preluat portofoliul Sănătăţii am reuşit deblocarea situaţiei privind construcţia spitalelor, astfel încât pe 13 iulie, la Iaşi, am prezentat draftul studiului de fezabilitate, care va fi predat ministerului în cursul lunii august, iar cererea de finanţare va fi depusă în cursul lunii septembrie la Bruxelles. În 26 iulie am prezentat draftul de spital regional la Cluj. Studiul de fezabilitate va fi predat ministerului în cursul lunii septembrie, iar în cursul lunii octombrie se va depune cererea de finanţare pentru acest spital. La Craiova vom prezenta studiul de fezabilitate în cursul lunii septembrie, iar în luna decembrie vom depune cererea de finanţare pentru construcţia acestui spital", a precizat ministrul.

Ea a spus că aceste unităţi "vor schimba conceptul de spital din România", dar şi sistemul de finanţare.

Aproape 900 de paturi

Conform planurilor, spitalul are o suprafaţă totală de 120.621 mp, din care cea mai mare parte (aprox. 49.000 mp) pentru servicii medicale şi chirurgicale. Alţi 19.000 mp vor fi destinaţi serviciilor de tratament.

Unitatea medicală ce urmează să fie construită în cea mai mare comună din ţară va dispune de un număr de 849 de paturi de spitalizare continuă şi alte 64 de spitalizare de zi. De asemenea, va fi echipată cu aparatură de înaltă tehnologie care va permite efectuarea de proceduri minim invazive, chiar în cazuri dificile, complexe. Organizarea fluxului de pacienţi în spital va permite creşterea calităţii îngrijirilor, a satisfacţiei pacientului, raţionalizarea resurselor, dar şi dezvoltarea şi optimizarea serviciilor de spitalizare de zi şi a celor ambulatorii.

Noul Spital Regional de Urgenţă Cluj va prelua rolul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi servicii medicale din alte unităţi sanitare.

Investiţie de 500 milioane euro

Costurile totale ale spitalului din Cluj se ridică la suma de 500 de milioane de euro cu TVA, banii fiind alocaţi din fonduri europene, bugetul de stat, iar pentru utilităţi, de la autorităţi locale şi judeţene. Conform ministrului Sănătăţii, în costurile realizării spitalului au fost incluse şi banii necesari reabilitării şi reorganizării clădirilor în care funcţionează, în prezent, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

Comenteaza