Dieta cu fructe şi legume, barieră naturală împotriva razelor ultraviolete pe timpul verii

Dieta cu fructe şi legume, barieră naturală împotriva razelor ultraviolete pe timpul verii
Consumul anumitor fructe şi legume bogate în pigmenţi, precum afinele şi dovleacul, contribuie la formarea unei bariere naturale, care protejează pielea de efectul nociv al razelor ultraviolete, au descoperit dermatologii din Marea Britanie.

Anumite fructe şi legume, cum ar fi fructele de pădure închise la culoare şi legumele de culoare verde-închis, conţin compuşi de protecţie speciali împotriva razelor ultraviolete (UV), au descoperit dermatologii şi oamenii de ştiinţă experţi în fotodermatologie - disciplină revoluţionară care studiază razele UV şi efectul acestora asupra pielii, informează dailymail.co.uk.

Organismul utilizează aceşti compuşi la suprafaţa pielii pentru a asigura un nivel de protecţie de bază împotriva razelor ultraviolete nocive.

Cunoscut ca factorul de protecţie solară pe bază de dietă continuă (CD - SPF), acesta este un factor SPF pe care oamenii de ştiinţă l-au atribuit în premieră dietelor bazate pe natura şi cantitatea pigmenţilor naturali din plante.


Unul dintre avantajele acestei abordări este acela că, pe parcursul întregii zile, chiar şi în cele înnorate, când cremele cu protecţie solară nu sunt folosite în mod regulat, este asigurat un nivel de protecţie "de bază" împotriva razelor UV.

"Nivelul de protecţie împotriva razelor UV (al fructelor şi legumelor, n.r.) poate fi evaluat într-un mod asemănător cu cel al cremelor cu protecţie solară, de exemplu SPF 10 sau 20; cu cât numărul este mai mare, cu atât este mai mare şi protecţia împotriva efectelor dăunătoare ale razelor UV. Consumul de alimente care protejează pielea de razele UV are efecte pe tot parcursul zilei şi pe toată suprafaţa corpului", a declarat nutriţionista britanică Sam Christie.

"Pigmenţii din aceste fructe şi legume sunt depozitaţi la nivelul pielii. Razele ultraviolete care ating pielea sunt risipite uşor de moleculele din aceste alimente", a explicat Sam Christie.

Alimentele cu cel mai bun nivel de CD - SPF de bază sunt afinele, coacăzele, strugurii negri, smochinele, portocalele, dovleacul, ardeiul gras, varza furajeră şi spanacul.

Dar pentru a obţine un factor de protecţie solară 10 doar din dietă, trebuie consumat aproximativ un kilogram de varză furajeră sau de struguri în fiecare zi.

Deşi consumul acestor "superalimente" protejează de razele dăunătoare ale soarelui, foarte puţini oameni consumă cantităţi suficiente în fiecare zi pentru a obţine o protecţie CD-SPF doar cu ajutorul dietei.

 

Comenteaza