Directorul OMS: Administrarea celei de-a treia doze de vaccin ar trebui să fie amânată

Directorul OMS: Administrarea celei de-a treia doze de vaccin ar trebui să fie amânată

Directorul OMS a spus luni, la Budapesta, că administrarea dozelor de supra-rapel ar trebui să fie amânată, prioritară fiind creşterea ratelor de vaccinare din ţările în care doar 1% sau 2% dintre rezidenţi au fost inoculaţi.

Dacă ratele de vaccinare nu vor creşte la nivel global, variante mai puternice ale noului coronavirus ar putea să apară, iar vaccinurile avute în vedere ca doze de supra-rapel ar trebui să fie donate ţărilor ai căror locuitori nu au primit încă prima sau a doua doză, a mai spus directorul OMS în timpul unei vizite la Budapesta, conform Reuters.

"În plus, există şi o dezbatere legată de întrebarea dacă dozele de supra-rapel sunt într-adevăr eficiente", a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă la care a participat şi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

Persoanele ale căror sisteme imunitare sunt compromise ar trebui să primească o doză de supra-rapel, însă ele reprezintă doar un mic procent din populaţiile naţionale, a mai spus directorul general al OMS.

OMS a anunţat săptămâna trecută că datele medicale actuale nu indică faptul că dozele de supra-rapel ale vaccinurilor anti-COVID-19 sunt necesare şi că persoanele cele mai vulnerabile la nivel global ar trebui să fie vaccinate cu schemă completă înainte ca ţările cu venituri mari să înceapă să administreze aceste doze suplimentare.

Administraţia din Statele Unite a anunţat săptămâna trecută că intenţionează să pună pe scară largă la dispoziţia populaţiei americane doze de supra-rapel începând din data de 20 septembrie, în contextul creşterii numărului de infectări provocate de varianta Delta.

Ungaria a început deja să administreze doze de supra-rapel, orice rezident ungar fiind eligibil pentru imunizare dacă au trecut cel puţin patru luni de la primirea celei de-a doua doze a unui vaccin anti-COVID-19.

Comenteaza