Doza virală este decisivă! Care este cea mai periculoasă expunere la coronavirus

Doza virală este decisivă! Care este cea mai periculoasă expunere la coronavirus

Indiferent de tipul de otravă despre care vorbim, cantitatea este esenţială. Experţii virusologi ştiu că gravitatea bolii depinde de doza virală. 

Trebuie să ne concentrăm mai mult pe prevenirea infecţiilor cu doze mari. Atât cantităţi mici, cât şi mari de virus se pot reproduce în celulele noastre şi pot provoca boli severe indivizilor vulnerabili.

Cu toate acestea, la persoanele sănătoase, sistemele imunitare răspund imediat ce simt că un virus a pătruns în organism. Recuperarea depinde de cine câştigă cursa: răspândirea virală sau activarea imunităţii, scrie Mediafax.
 
Experţii virusologi ştiu că gravitatea bolii depinde de doza virală. În laborator, şoarecii care primesc o doză mică de virus se recuperează, în timp ce acelaşi virus, la o doză mai mare, îi omoară. Există numeroase dovezi că doza contează şi pentru coronavirusul uman.
 
Infecţiile cu doze mici pot genera chiar imunitate, protejându-ne împotriva expunerilor la doze mari din viitor. Înainte de invenţia vaccinurilor, medicii infectau intenţionat persoanele sănătoase cu lichid din pustulele de variolă. Infecţiile cu doze mici reduse au fost neplăcute, dar, în general, le-au asigurat multora supravieţuirea şi au prevenit formele mai grave de boală.
 
Oamenii ar trebui să aibă grijă deosebită la expunerea la doze mari, care sunt cel mai probabil să apară în interacţiunile strânse dintre persoane: întâlniri la cafea, baruri aglomerate sau timp petrecut într-o cameră cu bunica. Interacţiile dintre persoane sunt mai periculoase în spaţiile închise şi la distanţe scurte. O doză mare şi un timp lung de expunere poate fi fatală.
 
Importanţa distanţării sociale, purtarea măştilor şi igiena sporită sunt vitale în lupta cu coronavirusul. Este momentul să stai acasă. Să sperăm că nu pentru mult timp. Când vom reîncepe să ne părăsim locuinţele, să o facem cu înţelepciune, având în vedere importanţa dozei virale.

Comenteaza