Drepturile pacienţilor cu coronavirus privind internările şi asimptomaticii

Drepturile pacienţilor cu coronavirus privind internările şi asimptomaticii
| Foto: Mediafax - Dani Amariei

Avocatul Poporului i-a transmis, o recomandare ministrului Sănătăţii. Renate Weber îi cere lui Nelu Tătaru să se asigure că pacienţii cu noul coronavirus îşi dau acordul pentru a fi internaţi. De asemenea, cere să reglementeze situaţia asimptomaticilor.

„Ministrul Sănătăţii va întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea respectării prevederilor legale în vigoare referitoare la consimţământul pacienţilor, cu ocazia internării persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19 în unităţi spitaliceşti. Ministrul Sănătăţii va analiza cu maximă celeritate necesitatea reglementării situaţiei persoanelor asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19, ţinând cont de recomandările forurilor internaţionale. Ministrul Sănătăţii va informa instituţia Avocatul Poporului cu privire la însuşirea Recomandării şi la măsurile dispuse”, se arată în documentul semnat de Renate Weber, citat de Mediafax.

În documentul transmis ministrului Sănătăţii, Nelu Tătatu, se menţionează că Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Braşov, s-a sesizat din oficiu în urma unor articole apărute în mass-media în legătură cu situaţia juridică a persoanelor infectate internate în spitale pe perioada pandemiei COVID-19.

„Iniţial, internările obligatorii s-au dispus pe baza Ordinului ministrului sănătăţii 414 din 11 martie 2020. Ulterior, acesta a fost înlocuit de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 622 din 14 aprilie 2020, potrivit căruia <se instituie măsura de carantină la domiciliu (…), numai în situaţia în care spaţiul permite carantina individuală sau în condiţii de separare completă de restul locatarilor din acelaşi domiciliu, pe bază de declaraţie pe propria răspundere>, inclusiv pentru <persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus (COVID-19)> (s.n.). După numai o zi, acesta a fost modificat prin Ordinul nr. 629 din 16 aprilie 2020 care a exclus categoria persoanelor asimptomatice confirmate cu coronavirus dintre cele pentru care se instituie carantina la domiciliu, practic revenindu-se la internarea obligatorie a persoanelor care nu prezintă simptome, împotriva voinţei lor şi au posibilitatea autoizolării la domiciliu”, reclamă Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului afirmă că statele membre ale Uniunii Europene, cât şi Marea Britanie şi Elveţia nu au luat măsura internării obligatorii a persoanelor confirmate pozitiv cu noul COVID-19, care sunt asimptomatice. O intervenţie în domeniul sănătăţii nu se poate face decât după ce persoana vizată şi-a dat consimţământul liber şi în cunoştinţă de cauză. Această persoană primeşte în prealabil informaţii adecvate în privinţa scopului şi naturii intervenţiei, precum şi în privinţa consecinţelor şi riscurilor. Persoana vizată poate în orice moment să îşi retragă în mod liber consimţământul.

În România, persoana depistată pozitiv are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea.

Comenteaza