EMA evaluează un nou vaccin anti-COVID, pe bază de virus dezactivat

EMA evaluează un nou vaccin anti-COVID, pe bază de virus dezactivat

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat, joi, că a demarat examinarea în procedură accelerată a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania franco-austriacă Valneva.

Comisia Europeană a încheiat cu Valneva un contract ce vizează furnizarea unei cantităţi de până la 60 de milioane de doze până în anul 2023, informează AFP.

"Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a început examinarea continuă a VLA2001, un vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de Valneva", a anunţat agenţia europeană cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor, precizând că nu poate deocamdată să estimeze momentul în care ar putea fi luată o decizie de autorizare a acestui ser.

Acest vaccin "cu virus dezactivat" - o tehnologie diferită de cea bazată pe ARN mesager, utilizată de companiile Pfizer şi Moderna - a arătat în cadrul unor studii clinice că declanşează "producţia de anticorpi care ţintesc SARS-CoV-2 (...) şi poate să ajute la protecţia împotriva bolii", a precizat într-un comunicat EMA, al cărei sediu se află la Amsterdam.

În general, este nevoie de câteva luni pentru ca vaccinurile candidate să treacă de la stadiul de examinare la cel de autorizare, deşi unele dintre ele, precum cele dezvoltate în Rusia şi în China, aşteaptă această autorizare din partea EMA de mai multă vreme, scrie Agerpres.

La ora actuală, "acesta este singurul vaccin-candidat cu virus dezactivat care face obiectul unor studii clinice" împotriva COVID-19 în Europa, a anunţat Comisia Europeană pe 10 noiembrie, după ce a încheiat un acord cu compania franco-austriacă privind furnizarea unei cantităţi de până la 60 de milioane de doze cu acest vaccin împotriva noului coronavirus până în anul 2023.

Acordul a reprezentat o veste bună pentru compania Valneva, a cărei imagine a fost afectată în luna septembrie după ce guvernul Marii Britanii a reziliat un contract privind furnizarea unei cantităţi de 100 de milioane de doze de vaccin, reprezentând la acea vreme singura comandă a firmei franco-austriece.

"EMA va evalua datele pe măsură ce ele devin disponibile, pentru a decide dacă avantajele sunt mai mari decât riscurile", au concluzionat experţii de la EMA, precizând că examinarea în procedură accelerată va continua până când suficiente dovezi vor fi disponibile pentru a susţine depunerea unei cereri oficiale de autorizare pe piaţa europeană a acestui vaccin anti-COVID-19.

Comenteaza